Državne firme plijen za svaku vlast

Premijer Dritan Abazović pozvao tužilaštvo da ispita neracionalna zapošljavanja u javnim preduzećima

5873 pregleda 9 komentar(a)
Tokom Premijerskog sata upozorio na moguću energetsku krizu: Abazović, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Tokom Premijerskog sata upozorio na moguću energetsku krizu: Abazović, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Koncept po kojem su državna preduzeća “uhljebistan” i partijski plijen nije promijenjen nezavisno od toga ko je na vlasti, poručio je na jučerašnjem Premijerskom satu u Skupštini predsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je kazao da je nova Vlada započela dug proces uvođenja reda u javnim preduzećima, a pozvao je specijalnog ili osnovnog državnog tužioca da ispita eventualne malverzacije prilikom zapošljavanja u državnim preduzećima.

”Ni po babu ni po stričevima”, poručio je Abazović.

On je kazao i da su neki organi već preduzeli mjere protiv jedne kompanije, misleći vjerovatno na Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), navodeći da nije tačno da je ta kompanija za prošlu godinu ostvarila gubitak od 10 miliona eura isključivo zbog poremećaja tržišta, odnosno zbog visoke cijene električne energije.

U pisanom odgovoru poslaniku Demokratske partije socijalista Danijelu Živkovića, koji je pitao premijera šta namjerava da preduzme povodom drastičnog povećanja broja zaposlenih u državnim preduzećima, Abazović je naveo da smatra da su se ove teme trebalo pokretati ranije, onda se danas možda ne bi morali suočavati sa tolikim posljedicama neracionalnog zapošljavanja.

”Ipak, to ne abolira aktuelni menadžment pojedinih državnih preduzeća koji su od uspješnih i jakih kompanija napravili partijske filijale”, naveo je u odgovoru Abazović.

Živković je iznio tvrdnje da se Rudniku uglja planira primiti novih 400 osoba na neodređeno vrijeme, te da se svakodnevno zapošljava između 40 i 50 ljudi, kao i da je od aprila do novembra prošle godine u toj kompaniji zaposleno novih 423 radnika.

Abazović je u odgovoru na to naveo da je ta kompanija proširila svoju djelatnost, a da je prije par godina imala 14 miliona poreskog duga.

”Sada je situacija značajno drugačija”, naveo je on.

Abazović je upozorio i na moguću energetsku krizu u Crnoj Gori i dodao da je cilj rada svih ministarstva ove Vlade da do toga ne dođe.

”Ukoliko se obistini da na jesen, ili nastupom hladnih dana, ne bude isporuka gasa iz Rusije prema Zapadnoj Evropi na nivou koji zadovoljava njihovu ekonomiju, i budu li oni prelazili na električnu energiju, nastaće opšti energetski kolaps”, poručio je Abazović i dodao da u tom slučaju ni novac ne bi pomogao da se dođe do električne energije.

Poslanica koalicije “Crno na bijelo” Suada Zoronjić pozvala je nadležne organe da utvrde “reket” koji Fond za zdravstvo vrši prema stomatolozima.

”Fond za zdravstvo primorava stomatologe da potpišu umanjene fakture, pri čemu se na taj način moraju odreći zarade. Ako jedan stomatolog prihoduje 3.097 eura, država, odnosno Fond za zdravstsvo mu uzima 97. Njegova faktura koju je Fond formirao iznosi 3.000 eura. Ovo je ljudi reket”, objasnila je Zoronjić.

Komentarišući taj slučaj Abazović je kazao da sa njim nije upoznat, te je zamolio partijsku koleginicu da mu dostavi neophodu dokumentaciju kako bi u skladu sa svojim nadležnostima mogao da reaguje.

Teme koje svađaju biraju mediji

Poslanika Socijaldemokrata Borisa Mugošu interesovalo je zbog čega, u izuzetno kompleksnoj ekonomskoj situaciji ključni prioriteti Vlade nisu bili usmjereni radi zaštite socijalno ugroženih kategorija, već dominiraju teme koje dodatno političku scenu čine nestabilnijom i još više polarizuju javnost.

Premijer na to kazao da su prioriteti rada Vlade vladavina prava i ekonomski napredak države, a okrivio je medije što fokus stavljaju na druge teme.

Poručio je da građani Crne Gore plaćaju najjeftinije gorivo i namirnice u regionu, izuzev Srbije, te da su strane direktne investicije za pet mjeseci 2022. najveće u posljednje četiri godine.

Ponovio je da je želja Vlade da Luku Bar i “Port of Adria” vrati u kompletno državno vlasništvo, da bi nakon toga našli svjetskog operatera koji bi tranformisao luku i na taj način motivaciono djelovao na investitore koji bi završili auto-put.

Bonus video: