Članovi uprava pojedinih državnih kompanija će nakon smjena primati i do 2.500 eura mjesečno

U CGES-u menadžment će primati punu zaradu i nakon prestanka funkcije, a direktor Rudnika uglja ako bude razriješen dvije trećine sadašnje

27071 pregleda 13 komentar(a)
Dobar prihod kod većine i nakon napuštanja fotelja (ilustracija), Foto: Shutterstock
Dobar prihod kod većine i nakon napuštanja fotelja (ilustracija), Foto: Shutterstock

Izvršni direktori državnih preduzeća, kao i predsjednici borda direktora, zavisno od statuta tih kompanija, primaće naknade u visini i do 2.500 eura nakon prestanka funkcije ili prijevremene smjene.

Tako predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) ima pravo da nakon prestanka funkcije u narednih 12 mjeseci prima naknadu zarade koju je ostvario u posljednjem mjesecu, dok u slučaju raskida ugovora ima pravo na jednokratnu isplatu u cijelom iznosu. Godinu dana nakon prestanka funkcije zaradu će primati i izvršni direktor te kompanije ako do prestanka funkcije dođe zbog promjene upravljačke strukture.

Izvršni direktor Rudnika uglja u slučaju da bude smijenjen će primati zaradu u iznosu od dvije trećine sadašnje plate, a neće imati pravo na otpremninu, kao ni izvršni direktori Željezničke infrastrure (ŽICG), Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Luke Bar.

To je “Vijestima” rečeno iz ovih državnih kompanija.

Primaće preko 2.000 eura nakon prestanka funkcije

Iz CGES-a su naveli da predsjednik Odbora direktora i izvršni direktor u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, a shodno zaključcima Odbora direktora, imaju potpisane ugovore o pravima, obavezama i odgovornostima, kao i uslovima u slučaju prestanka funkcije.

”Naime, za predsjednika Odbora direktora predviđeno je da nakon prestanka funkcije u narednih 12 mjeseci prima naknadu zarade koju je ostvario u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije, dok u slučaju raskida Ugovora o radu na neodređeno vrijeme ima pravo na jednokratnu isplatu u istom cijelom iznosu. Za izvršnog direktora predviđeno da ima pravo da nakon prestanka funkcije u narednih 12 mjeseci prima naknadu zarade koju je ostvario u posljednjem mjesecu prije prestanka, ukoliko do prestanka funkcije dođe zbog bolesti ili promjene vlasničke ili upravljačke strukture”, kazali su iz CGES.

CGES
foto: CGES

Izvršni direktor CGES je Ivan Asanović, a predsjednik borda direktora je Aleksandar Mijušković.

Neto plata Asanovića, prema izvještaju dostavljenom Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), u decembru prošle godine je iznosila 2.145 eura, dok je istog mjeseca primio 412 eura na ime bonusa i zatezne kamate na razliku toplog obroka i prevoza.

Mijuškovićeva plata prošle godine je bila 2.484 eura, dok je u decembru, a na osnovu drugih prihoda, zaradio dodatnih 395 eura.

Skupština akcionara CGES juče je reizabrala Mijuškovića za člana odbora. Međutim, iako je predložen od Ministarstva finansija da ponovo bude predsjednik, na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora za njega nisu glasala dva člana novog saziva, što je onemogućilo izbor. Sjednica će zbog toga biti nastavljena 7. jula.

CGES je lani ostvario neto dobit od 16,9 miliona eura, a profit u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosi je 5,7 miliona eura.

Prekinuta praksa prava na otpremninu

Izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić kazao je da neće imati pravo na otpremninu u slučaju da bude smijenjen sa te funkcije, za razliku od njegovih prethodnika koji su dobijali ogroman novac nakon isteka mandata ili razrješenja.

Lekić ističe da je tu praksu isplate opremnina menadžmentu prekinulo sadašnje rukovodstvo, koje je upravljanje Rudnikom preuzelo u prvom kvartalu prethodne godine. I drugi članovi menadžmenta odrekli su se prava na otpremninu.

Prema ugovoru o radu koji je zaključio sa Odborom direktora, Lekić će u slučaju da bude smijenjen prije isteka mandata od četiri godine primati zaradu u iznosu od dvije trećine sadašnje plate.

Milan Lekić
foto: Rudnik uglja

Lekićeva mjesečna zarada koju je prijavio Agenciji za antikorupciju je 2.681 euro, a dvije trećine od tog iznosa je nepunih 1.800 eura.

U slučaju smjene buduće rukovodstvo ima obavezu da mu obezbijedi radno mjesto u nivou njegove stručne spreme. Lekić, koji je upravljanje Rudnikom preuzeo 12. aprila prošle godine, po struci je rudarski inžinjer.

Prethodnom rukovodstvu koje je na ta mjesta postavljala Demokratska partija socijalista (DPS) isplaćivane su velike otpremnine članovima menadžmenta koje su se kretale od 60 do preko 75 hiljada eura. Lekićevom prethodniku, Slavoljubu Popadiću, kadru DPS-a, nakon što je napustio funkciju isplaćena je otpremnina u iznosu od 75.186 eura i još 5.050 eura naknade za neiskorišćenih godišnjih odmora.

I ŽICG bez naknada nakon smjene

Kada je u pitanju Željeznička infrastruktura (ŽICG) u slučaju smjene i prijevremenog odlaska s funkcije, izvršna direktorka kompanije Marina Bošković shodno zaključenom Ugovoru o radu nema pravo na otpremninu niti isplatu bilo kakvih drugih naknada.

”Predsjednik Odbora direktora kompanije nije na profesionalnoj funkciji pa, takođe, nema pravo na otpremninu, niti isplatu naknada nakon smjene sa ove funkcije”, kazali su iz ŽICG.

Dosadašnja predsjednica borda direktora bila je Milena Šuković, a njena plata je iznosila 469 eura.

ŽICG, Željeznička infrastruktura
foto: Luka Zeković

Ugovorima o radu nijesu ugovorene isplate otpremnina kada je u pitanju izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) Vladimir Čađenović i predsjednik Odbora direktora Rajko Radošević.

Prema posljednjem izvještaju sa ASK-a, plata Čađenovića u oktobru je iznosila 2.726 eura. Iz te kompanije nijesu odgovorili na pitanje da li će njih dvojica primati naknade u slučaju prijevremenog prestanka mandata.

Pješčić sam sebi ukinuo otpremninu

Izvršni direktor kompanije Luka Bar Ilija Pješčić poručio je da je njegovim ugovorom sam sebi isključio otpremninu.

Pješčić
Pješčićfoto: Luka Bar

”Dakle, nemam pravo da potražujem ni jedan euro od kompanije u slučaju razrješenja, jedino imam mogućnost ostanka da privređujem u kompaniji. Novi Odbor direktora bira i razrješava izvršnog dikretora po statutu Luke Bar, i što se mene lično tiče spreman sam na svaki mogući ishod”, poručio je on.

Prema podacima ASK-a, njegova plata je za prošlu godinu bila 1.600 eura.

U toj kompaniji je 21. juna došlo do promjene menadžmenta. Funkcioner DPS-a Marko Nišavić imenovan je za predsjednika Odbora direktora, a za zamjenika predsjednika izabran je Darko Pekić (URA).

Bonus video: