Apeluju da Vlada počne pregovore oko kolektivnog ugovora za pomorce

Članica ITF-a, Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore (SSRPBT CG), pokrenuo je postupak kolektivnog pregovaranja sa Unijom poslodavaca (UPCG) za Nacionalni
kolektivni ugovor Crne Gore za pomorce koji utvrđuje minimalne uslove rada i života na brodu koji važe za crnogorske pomorce

3481 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore (Sindikat pomoraca i dokera Crne Gore) je pokrenulo, u svojstvu reprezentativnog granskog sindikata, inicijativu za kolektivno pregovaranje i zaključenje kolektivnog ugovora za pomorce koji su ukrcani na brodovima crnogorske državne pripadnosti.

Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF) se obratili premijeru Dritanu Abazoviću i ministru kapitalnih investicija Ervinu Ibrahimovića nakon što je, kako navode, sindikat naišao na otpor od strane Ministarstva kapitalnih investicija.

Članica ITF-a, Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore (SSRPBT CG), pokrenuo je postupak kolektivnog pregovaranja sa Unijom poslodavaca (UPCG) za Nacionalni kolektivni ugovor Crne Gore za pomorce koji utvrđuje minimalne uslove rada i života na brodu koji važe za crnogorske pomorce.

Iz ITF apeluje na Vladu Crne Gore da postupi sa oprezom po ovom pitanju i usvoji, bez odlaganja, neophodne mjere koje će dovesti do početka pregovora i zaključenja Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce.

Daju punu podršku SSRPBT CG u njihovom nastojanju da potpišu Nacionalni kolektivni ugovor za pomorce i nastaviće da pažljivo prati tok postupka, u nadi da će Vlada Crne Gore preduzeti odgovarajuće mere i radnje u skladu sa tim.

"Zakon o radu Crne Gore zahteva tripartitne pregovore u kojima je Vlada Crne Gore jedna od ugovornih strana za zaključivanje Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce", navodi se u saopštenju dostavljenom "Vijestima", koje potpisuje ITF pomorska koordinatorka Jacqueline Smith.

Ona navodi da su od strane predsjednika SSRPBT CG, Agima Mile, obaviješteni da je 9. maja ove godine održan sastanak na kojem je direktorica Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu u MKI Tanja Janović, izjavila da ne postoje uslovi za otpočinjanje pregovora o Nacionalnom kolektivnom ugovoru za pomorce, kao i da MKI uporno odbija pregovore.

"Imajući u vidu da Crna Gora ima dugu pomorsku tradiciju, ITF je šokiran beskompromisnim stavom direktorice Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu u Ministarstvu kapitalnih investicija. Kolektivno pregovaranje je pravo predviđeno Konvencijom Međunarodne organizacije rada br. 98 o pravu na organizovanje i kolektivno pregovaranje, koju je Crna Gora ratifikovala 3. juna 2006. godine. Stoga je uslov crnogorskog zakona da se dozvoli kolektivno pregovaranje. Kada direktorica u ministarstvu koje predstavlja Vladu odbije da ispuni propisane obaveze u vezi kolektivnog pregovaranja, Vlada čini nepoštenu praksu iz oblasti rada koja je potpuno neprihvatljiva. Ovakvo ponašanje utiče na međunarodni ugled Crne Gore, kao i na odnose između crnogorskih brodara i zakupaca njihovih brodova", navodi Smith.

Ona navodi da je ITF usvojio politiku shodno kojoj brodovi nacionalne državne pripadnosti moraju imati posadu nacionalnih pomoraca koji su pokriveni nacionalnim kolektivnim ugovorom o kojem pregovaraju nacionalni sindikati, a da je u ovom slučaju nacionalni sindikat SSRPBT CG.

Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF) je globalna sindikalna federacija sa 670 udruženih sindikata u 150 zemalja i koja predstavlja 18 miliona radnika širom svet.

Bonus video: