"AGENCIJE SU POSLUŽILE ZA IZIGRAVANJE"

Vukićević: Nacrtom Zakona o radu zakonopisac se otvoreno stavio na stranu poslodavaca

"Zastarijevanje potraživanja po osnovu rada nakon četiri godine obeshrabriće zaposlene da ostvarivanje svojih prava potraže pred nadležnim sudom"
79 pregleda 16 komentar(a)
Anka Vukićević, Foto: Demos
Anka Vukićević, Foto: Demos
Ažurirano: 03.02.2019. 03:34h

Nacrtom Zakona o radu zakonopisac se otvoreno stavio na stranu poslodavaca, saopštila je danas Anka Vukićević, poslanica Demosa u Skupštini Crne Gore.

"Agencije su poslužile za izigravanje zakona na štetu zaposlenih. Zastarijevanje potraživanja po osnovu rada nakon četiri godine obeshrabriće zaposlene da ostvarivanje svojih prava potraže pred nadležnim sudom. Preraspodijeljeni radni sati sigurno neće biti preraspodijeljeni već neplaćeni. U moru informacija građani su ostali nedovoljno informisani o novinama koje donose izmjene Zakona o radu. Javna rasprava, započeta u avgustu u vrijeme godišnjih odmora, okončana je okruglim stolom u Podgorici koji je umjesto u kongresnoj sali stare zgrade Vlade, kako je u pozivu bilo navedeno, održan u prostoru koji nije bio dovoljan da primi sve zainteresovane tako da je veliki broj građana, predstavnika NVO i sindikalnih organizacija bio prinuđen da odustane. Predstavnici Demosa predložili su odlaganje do sticanja uslova za održavanje čime bi se dala šansa svim zainteresovanim da javno iznesu svoj stav. Ostaje žal što predstavnici medija nijesu zabilježili sa koliko ozbiljnosti je organizovana i sa kakvom namjerom je javna rasprava održana u ovakvim uslovima", istakla je Vukićević.

Ona je dodala da su neka rješenja data u ovom nacrtu za Demos, kao što su i ranije naveli, u potpunosti neprihvatljiva.

"Koordinatorka radne grupe za izradu zakona kaže "da rad preko agencija nije ono što smo željeli već su one služile da se na neki način produži ugovor na određeno vrijeme". I umjesto ukidanja agencija čiji rad se u praksi pokazao lošim i na štetu zaposlenih, ponuđeno je rješenje kojim se rad na određeno vrijeme produžava sa dvije na tri godine. Po isteku tri godine poslodavac nema obavezu da zadrži tog zaposlenog već na istom radnom mjestu može angažovati novog i tako izbjeći zapošljavanje radnika u stalnom radnom odnosu", kazala je Vukićević.

Po njenim riječima, rješenje o zastarijevanu novčanih potraživanja nakon četiri godine, dosadašnja nekažnjivost od strane inspekcije rada i neefikasnost crnogorskih sudova ohrabriće poslodavce koji su i do sada kasnili sa isplatama zarada i drugih potraživanja po osnovu rada da nastave sa istom praksom.

"Preraspodijeljene i veliki broj prekovremenih radnih sati neće biti moguće iskontrolisati I oni će ostati vjerovatno neplaćeni. Kad bi sabrali sve preraspodijeljene i prekovremene sate dobili bi jasan podatak koliko je to slobodnih radnih mjesta sa osmočasovnim radnim vremenom. Na jednoj strani imamo 50.000 nezaposlenih, a na drugoj radnike koji zbog straha od gubitka kakvog-takvog zaposlenja pristaju da rade bez osiguranja, po 10 i više sati za platu od koje ne mogu obezbijediti pristojan život svojoj porodici", rekla je Vukićević.

Poslanica Demosa tvrdi da Inspekcija rada nije uspjela opravdati svoje postojanje, niti se pokazala kao valjan instrument za poštovanje Zakona o radu.

"Da je insistirala na poštovanju zakona i sankcionisala ne samo pravna lica već odgovorna lica u firmama i ustanovama čiji je osnivač država ne bi bilo radnika koji su u istim više od deceniju radili po ugovoru o radu na određeno vrijeme. I da je novi Zakon o radu najbolji mogući ako država ne obezbijedi instrumente za njegovu primjenu kroz kontrolu i transparentnost u radu inspekcije rada i proširenjem ovlašćenja sindikalnih organizacija prava radnika neće biti zaštićena", zaključila je Vukićević.

Preporučujemo za Vas