Damjanović: Težimo strateškom snaženju sjevera, Austrija dokaz da je i bez mora moguće izgraditi ekonomsku stabilnost

"Zajednički ocijenjeno da sjeverni region Crne Gore treba bolje da koristi povoljan geografski položaj koji mu omogućava izvrsne šanse za umrežavanje i jaču prekograničnu saradnju sa regionima susjednih država"

4293 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Ravnomjeran razvoj i ekonomski snažniji sjever Crne Gore primarni je cilj Vlade, ocijenio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On je to, kako se navodi u saopštenju iz ovog vladinog resora, rekao tokom razgovora sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori Karlom Milerom.

"Težnja nam je strateško snaženje sjevernog regiona, a iskustvo Austrije koja je uspjela da dokaže da je moguće izgraditi ekonomski stabilno i sigurno društvo, i kada nedostaje turistički potencijal kao što je more - značajno je u namjeri da se sjeveru Crne Gore da bolja razvojna perspektiva", rekao je Damjanović.

U saopštenju se dodaje da je "zajednički ocijenjeno da sjeverni region Crne Gore treba bolje da koristi povoljan geografski položaj koji mu omogućava izvrsne šanse za umrežavanje i jaču prekograničnu saradnju sa regionima susjednih država".

"Govoreći u kontekstu regionalne saradnje Damjanović je istakao da Crna Gora ostaje privržena evropskom putu, kao i da sve regionalne inicijative, moraju biti usklađene sa evropskom perspektivom i biti dodatan impuls u njenom ostvarenju. Miler je istakao da Austrija ima bogato iskustvo u prekograničnoj saradnji koje će rado podijeliti, ocjenjujući da se životni standard na sjeveru Crne Gore može poboljšati i efikasnijim korišćenjem sredstava iz IPA i IPARD 3 fondova", piše u saopštenju.

Miler se interesovao, kako navode, za izazove sa kojima se Vlada Crne Gore suočava u sprovođenju nove poreske politike, naročito u kontekstu problema na globalnom nivou, koji nijesu bili predvidivi, kada je program osmišljen. Takođe ga je zanimalo iskustvo Crne Gore u koriščenju eura kao zvanične valute, u prilikama kada još nema članstvo u Evropskoj uniji i Eurozoni.

"Otvoreni razgovor, u prijateljskom tonu okončan je ocjenom da saradnju treba produbljivati na svim nivoima, pa je tako najavljena i mogućnost posjete ministra finansija Austrije, Magnusa Brunera. Damjanović je zahvalio ambasadoru za kontinuiranu podršku koju Austrija pruža kao jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih partnera Crne Gore i jedan od najvećih zagovornika politike proširenja prema Zapadnom Balkanu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: