Željezarci nakon sastanka sa Đurovićem: "Ponovio spremnost države da uđe u fabriku, jedini problem oko cijene struje"

Predstavnik radnika Ivan Vujović nakon sastanka prošlog petka sa Abazovićem i ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem kazao je da je država spremna da jednim dijelom postane suvlasnik nikšićke Željezare, a kako budu odmicale investicije potencijalnog kupca, biznismena Miodraga Dake Davidovića, oni bi polako izlazili iz fabrike

12645 pregleda 11 komentar(a)
Sa protesta ispred Vlade, Foto: Ivan Ivanović
Sa protesta ispred Vlade, Foto: Ivan Ivanović
Ažurirano: 08.07.2022. 13:12h

Radnici nikšićke Željezare okupili su se i danas ispred zgrade Vlade.

Oni su prije sjednice Vlade imali sastanak sa ministrom ekonomskog razvoja Goranom Đurovićem.

On im je ponovio, kako je medijima kazao predstavnik radnika Ivan Vujović, da država čvrsto stoji iza radnika Željezare.

"I dalje stoji ono što je rečeno na prošlom sastanku, a to je da je država spremna da uđe sa određenim kapitalom u fabriku i da bude suvlasnik sa (biznismenom Miodragom) Davidovićem. Oni su spremni da daju svu moguću logistiku Davidoviću poslije preuzimanje fabrike, a nadamo se da će u narednim danima biti dogovorena cijena električne energije", rekao je Vujović.

On je istakao da je jedini problem upravo oko cijene električne energije, te očekuje da tokom naredne sedmice ona bude dogovorena sa Elektroprivredom (EPCG).

Na protestnom okupljanju radnici su nosili majice sa brojem 229, što je ujedno i broj otkaza koji će im biti uručen, ako se njihov problem ne riješi do septembra.

Predstavnik radnika Ivan Vujović nakon sastanka prošlog petka sa Abazovićem i ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem kazao je da je država spremna da jednim dijelom postane suvlasnik nikšićke Željezare, a kako budu odmicale investicije potencijalnog kupca, biznismena Miodraga Dake Davidovića, oni bi polako izlazili iz fabrike.

Ranije je najavljeno da će radnici Željezare naknade primati do 1. septembra, dok će za to vrijeme država učiniti sve da nađe novog investitora.

Željezarci protest, Željezarci
foto: Ivan Ivanović

Prethodno su iz Tosčelika, koji gazduje Željezarom od 2012. godine kada su fabriku iz stečaja kupili za 15,1 milion eura, najavili da su spremni da je prodaju za 25 miliona. Davidović je kazao da je ta ponuda za njega neprihvatljiva i da je spreman da plati 15 miliona.

Prošlo je mjesec kako su radnici ušli u fabriku i tu borave danonoćno, nakon što im je izvršni direktor Tosčelika, Erkut Alkaja, saopštio da će u naredna tri mjeseca 229 radnika ostati bez posla, a da će zadržati samo njih dvadesetak iz uprave. Radnici su poručili da će iz fabrike izaći tek kada se njihova i sudbina nekadašnjeg industrijskog giganta riješi.

Bonus video: