Skijališta lani zaradila 16.000 eura

Menadžment tvrdi da su na rezultat uticale sporne poslovne aktivnosti bivšeg izvršnog direktora

9640 pregleda 20 komentar(a)
U prošloj godini isplaćivali i otpremnine: Ski centar Kolašin 1600, Foto: Skijališta CG
U prošloj godini isplaćivali i otpremnine: Ski centar Kolašin 1600, Foto: Skijališta CG

Skijališta Crne Gore (SCG) su prošlu godinu završila u plusu od 15.825 eura pokazuje izvještaj o radu tog državnog preduzeća koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

Kada se uporedi taj rezultat sa 2020. godinom znatno je lošiji jer je tada kompanija poslovala sa plusom od 279.686 eura. Međutim, te godine je kompanija iz državnog budžeta dobila 1,18 miliona, što znači da bi preduzeće završilo u minusu od 827 hiljada bez tog novca.

Prethodne godine troškovi na osnovu svih vrsta zarada su bili 852 hiljade i veći su za 166 hiljada nego godinu dana ranije. Iz Skijališta to pravdaju isplatom otpremnina, neophodnošću za većim brojem angažovanja zaposlenih zbog većeg broja poslovnih aktivnosti...

Nedomaćinsko poslovanje

Iz Skijališta navode da je ukupni godišnji rezultat suma vrijednosti izrazito nedomaćinskog poslovanja u prva tri mjeseca 2021. godine, za šta optužuju prethodni menadžment.

”U prvom kvartalu 2021. godine, osim usvajanja plana javnih nabavki koji se odnosi samo na nabavku goriva, nije donesena nijedna bitnija poslovna odluka. Uprkos tome, u ovom periodu, od strane (bivšeg) izvršnog direktora, preduzet je niz spornih poslovnih aktivnosti čije posljedice se odražavaju na poslovni rezultat u 2021. godini, ali i na poslovni rezultat prvog kvartala 2022. godine. U ovom periodu, suprotno poslovnim principima, ugovoren je godišnji aranžman sa nekoliko medija, održavanje računarske mreže, IT sistema, veb sajta, taksi prevoza za određene zaposlene, preuzeta obaveza plaćanja za čuvanje žičare preuzete od Uprave javnih radova, a koja je prethodno bila nabavljena i namijenjene za postavljanje na lokaciji na skijalištu Savin Kuk, Žabljak, kao i brojne druge sporne poslovne aktivnosti”, tvrde iz SCG.

Navode da je stoga 8. aprila razriješen i imenovan novi Odbor direktora koji je ubrzo zbog prekoračenja ovlašćenja u radu razriješio prethodnog izvršnog direktora Miloša Popovića i izabrao Đura Miloševića za novog.

Tvrde da su novi direktor i menadžment uradili brojne reforme koje su doveli do toga da se nadmaše rezultati iz prethodne godine, da se prodaje sezonskih ski pasova udesetostruči i unaprijedi poslovanje što će u potpunosti efektuirati u 2022. godini.

Dobit za tri mjeseca ove godine 290 hiljada

Kada se gledaju kvartalni podaci, koji su zbog sezonskog karaktera kompanije još značajniji, za prva tri mjeseca ove godine Skijališta CG su ostvarila neto dobit od 290 hiljada eura, što je značajno više nego pandemijske 2021. godine kada je ostvaren plus od 44 hiljade, ali i manje u odnosu na 2020. godinu kada je profit bio 369 hiljada.

Prihodi za taj period su bili 870 hiljada i veći su nego rekordne 2020. godine, ali su se rashodi uvećali na 558 hiljada u odnosu na 2020. godinu kada su bili 404 hiljade.

Prethodna zimska turistička sezona je otvorena 18. decembra 2021. godine i trajala je 102 dana. Prihodi od ski pasova za taj period su bili 549 hiljada i duplo su veći u odnosu na sezonu 2020/21, dok su u odnosu na sezonu 2019/20 veći za čak 492 hiljade. Za isti period od parkinga je zarađeno 41 hiljada, a od restorana “Troglava” koji je u vlasništvu Skijališta 275 hiljada.

Pored Žičare Troglava (K8) u rad je tokom februara puštena i žičara Klisura (K7), koja povezuje infrastrukturu državnog Ski centra Kolašin 1600 i privatnog Kolašin 1450.

”Poslije otvaranje žičare K7 i 10,5 kilometara skijaških staza ski centar Kolašin 1600 postaje najveći ski centar u Crnoj Gori, a po broju staza među prvih 5 u regionu”, navodi se u izvještaju.

Vlada bivšeg premijera Duška Markovića je u novembru 2017. donijela odluku da formira državno preduzeće SCG sa sjedištem u Mojkovcu.

Osnovni kapital preduzeća je bio 110 hiljada eura, a predviđeno je da upravlja javnim skijalištima Kolašin 1600, Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica, planinskim centrom Komovi i Eco adventure park Komovi.

Radovi na izgradnji novih ski-centara idu sporo

Skijališta planiraju da ove godine ili na početku sljedeće budu otvoreni ski-centri Žarski u Mojkovcu, Cmiljača u Bijelom Polju i Štedim u Rožajama.

Iz Skijališta navode da je neophodno završiti, kada su u pitanju ovi ski-centri, izgradnju puta do skijališta, parkinge, elektroenergetsku infrastruktruru, vodovodne mreže...

Vrijednost prve faze izgradnje za ski-centre Žarski i Cmiljača zbirno iznosi 50 miliona, a predviđena dužina staza je 10 kilometara za ski centar Žarski i tri kilometra za Cmiljaču.

Iz Skijališta navode da su prethodne ljetnje sezone obilazili radove na lokacijima izgradnje ski centara i da je opšte zapažanje bilo da se, osim radova na izgradnji žičare i skijaških staza, ostali radovi izvode nedovoljno brzo ili se opšte ne izvode.

Dodaju da je potrebno u dogovoru sa Upravom javnih radova i Ministarstvom ekonomskog razvoja izvršiti pritisak na izvođače radove da dostave nove dinamičke planove za svaki pojedinačni projekat da bi se mogli odrediti novi rokovi završetaka projekata i puštanja u rad.

Da bi se radovi na ova tri skijališta završili i da bi počela njihova valorizacija, kako smatraju u Skijalištima, potrebno je da se formira komisija koja bi pratila dinamiku tih radova i koja bi imala veća ovlašćenja, a prije svega da pokrene procedure kažnjavanja izvođača radova zbog neopravdanih kašnjenja i na kraju raskida ugovora.

Uz to, smatraju i da je potrebno zahtijevati od svih izvođača i nadzora koji rade na bilo kom projektu vezanom za izgradnju ova tri ski centra da što prije dostave presjeke stanja na radovima, stepen izgradnje i tačnu dinamiku njihovog završetka.

”Bez ovakvih dokumenata niko ne može sa sigurnošću da zna šta se uradilo i koliko još treba da se uradi do završetka projekta”, zaključuju iz SCG.

Bonus video: