Adresa Deripaske nije neophodna

Privredni i Apelacioni sud ranije su odbili tužbene zahtjeve uz obrazloženje da im trebaju precizne adrese Deripaskinih firmi
0 komentar(a)
Oleg Deripaska, Foto: Reuters
Oleg Deripaska, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2017. 18:00h

Vrhovni sud Crne Gore poništio je presude Privrednog i Apelacionog suda kojima je odbijen tužbeni zahtjev bivšeg radnika, povjerioca Rudnika boksita u stečaju Raša Čivovića, koji je osporio potraživanja vrijedna oko 22 miliona eura dvije firme Olega Deripaske i tražio naknadu štete.

Privredni i Apelacioni tu tužbu nijesu ni razmatrali budući da nije dostavio adrese tuženih, dok Vrhovni smatra da to nije bilo potrebno.

Prema prijavama od 19. decembra 2013. godine Deripaskin CEAC Holding Limited registrovan na Kipru je prijavio potraživanje od 500.121 euro, a druga njegova kompanija Shasta Universal INC sa Britanskih Djevičanskih ostrva prijavila je potraživanje u iznosu od 21,54 miliona eura.

Tužilac Čivović je sudu dostavio adrese iz stečajnih spisa dviju Deripaskinih kompanija koje je dobio od stečajnog upravnika. Privredni sud je rješenjem od 23. marta 2015. naložio Čivoviću da sudu dostavi adrese tuženih prvog i drugog reda, a Čivović je dostavo adrese koje je dobio od stečajnog upravnika. Naveo je i adrese beogradskih advokata, a nakon što su advokati iz beogradske kancelararije “Karanović & Nikolić” obavijestili Privredni sud da nijesu punomoćnici tuženih, prvostepeni sud je odbio tužbu iz razloga što tužilac nije dostavio adrese za tužene. Potom je i Apelacioni sud prihvatio te razloge za odbacivanje tužbe u ovoj pravnoj stvari.

Vijeće Vrhovnog suda, kojim je predsjedavala sutkinja Radojka Nikolić utvrdio je, međutim, da nijesu bili ispunjeni uslovi za odbacivanje tužbe.

"Tužilac ne može snositi posljedice (odbačaj tužbe), ako adrese tuženih prvog i drugog reda, navedene u prijavi potraživanja nijesu tačne ili eventualno nepotpune. U konačnom, prvostepeni sud nije ni pokušao tužbu, sa prilozima, dostavi tuženima prvog i drugog reda na adrese navedene u podnesku tužioca od 3. aprila 2015", ističe se u presudi Vrhovnog suda u kojoj su pored predsjedavajuće sutkinje Nikolić bile još sudije Natalija Filipović, Dušanka Radović, Rade Kovačević i Branimir Femić.

Bonus video: