Euro u istorijskom padu - šansa za trejdere!

Euro nastavlja da pada u odnosu na dolar i može pasti još niže

36288 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Limit Prime
Foto: Limit Prime

Trejderi valutama pripremaju se za svijet u kojem jedan euro vrijedi manje od dolara.Euro je dostigao najniži nivo vrijednosti u poslednjih 20 godina. Cijene nafte su pale, a euro je ove nedjelje pao ispod 1,02 dolara i može pasti još niže. Po prvi put u 20 godina dolazimo u situaciju da je dolar gotovo jednak euru. Tako se eurom u srijedu poslijepodne u Evropi trgovalo na samo 1,0165 dolara, prije nego što se blago oporavio i bio malo iznad granice od 1,02 dolara u četvrtak ujutro.

Stručnjaci navode da bi naginjanje investitora ka dolaru kao sigurnom utočištu moglo postati još ekstremnije usljed dodatnog pada eura, aktuelnog od aprila mjeseca, bez izgleda skorijeg oporavka.

Što utiče na preraspodjelu snaga valuta?

Visoka inflacija

Evropska ekonomija se bori s visokom inflacijom, radničkim nemirima i previranjima na tržištu energenata. Centralne banke širom svijeta se bore sa inflacijom i kako je obuzdati, bez produbljivanja ekonomskog usporavanja.

Federalne rezerve SAD-a su već povećale kamatne stope po 3. put ove godine, sa namjerom da zauzdaju inflaciju, a Evropska centralna banka je tek najavila svoju namjeru da ih poveća, po prvi put od 2011. godine, usljed rekordne inflacije od 8.6%.

Energetski deficit

Zajednička valuta eurozone je u stalnom padu jer se tamo pojačavaju strahovi od krize zbog rastuće neizvjesnosti oko snabdijevanja energentima, a Rusija prijeti da će dodatno smanjiti snabdijevanje plinom Njemačku i širi kontinent.

Ono što dodatno predstavlja pritisak na euro su i visoki troškovi struje, koji su u porastu poslednjih mjeseci, a sve uslovljeno zabrinutošću oko snabdijevanja plinom i naftom zbog rata u Ukrajini.

Ilustracije radi, cijene plina i struje za domaćinstva u Velikoj Britaniji su porasle na 1.971 funti (oko 2.320 eura) u aprilu, a očekuje se da će dostići 3.300 eura u oktobru.

Limit Prime
foto: Limit Prime

Njemačka je izvijestila o svom prvom trgovinskom deficitu od 1991. Ono u čemu leži prednost SAD-a, a samim tim i dolara, je činjenica da su SAD neto izvoznik energenata, što im daje konkurentsku prednost. Ovo, kao i povećane kamatne stope U SAD-u, doprinose održivosti snage dolara.

Ukoliko geopolitička klima ostane nepromijenjena, Dojče banka je sugerisala da bi u trećem kvartalu euro mogao pasti u raspon od 0,95-0,97 dolara ako se "Evropa i SAD nađu u (dubljoj) recesiji u trećem tromjesečju, dok Fed još uvijek podiže stope". Ovakva situacija može predstavljati dobru priliku za trgovinu CFD valutnih parova.

Može li dolar prevazići euro zasigurno se ne može reći, ali kako sada stvari stoje, malo stvari ide u prilog skorijem povratku eura. Ova situacija je svakako veoma uzbudljiva za kako postojeće, tako i potencijalne investitore, koji mogu profitirati od ovih istorijskih promjena.

Kako zaraditi od trgovine CFD valutnih parova?

Prednost CFD trgovanja je ta što omogućava trgovcima da potencijalno zarade novac pravilnim predviđanjem da li će cijena finansijskog instrumenta (valuta, zlata, akcija…) rasti ili padati.

Specifičnost ovog načina investiranja je mogućnost da zaradite i na padu i na rastu cijena instrumenata. Sem toga, na ovaj način trejderi mogu koristiti leveridž kako bi znatno povećali svoj potencijalni dobitak.

Sada investirati možete na vrlo jednostavan i efikasan način - otvaranjem računa za trgovanje kod licenciranog investicionog društva Limit Prime Securities.

Ova renomirana kompanija je regulisana od strane Komisije za tržište kapitala Crne Gore i kroz svoju platformu vam nudi direktan pristup svjetskim berzama i trgovanje poznatim finansijskim instrumentima.

Ako želite da započnete trgovinu, možete da se registrujete OVDJE, a za više informacija možete pozvati na broj +382 67 242 242.

E-adresa: info@limitprime.com

Veb sajt: http://www.limitprime.com/me

Broj telefona: +382 67 242 242

Zapratite Limit Prime na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Linkedin