Damjanović: Što prije do modela za direktni platni promet između Crne Gore i Srbije

"Komunikacija CBCG i Narodne banke Srbije (NBS) je uspostavljena. Očekujemo brzo konkretne predloge modela rješavanja ovog višedecenijskog problema, koji je velika biznis barijera privrede dvije države, poskupljuje i otežava im poslovanje, dok pojedine banke ekstra-profitiraju",kazao je Damjanović

9205 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Aleksandar Damjanović saopštio je da taj Vladin resor inicirao pitanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, te da je upućen dopis Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) za, kako navodi, "rješavanje dugogodišnjeg problema".

U saopštenju ministarstva, Damjanović je kazao da očekujem da "ubrzo budu razmatrani predlozi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, da bi se eliminisala dugogodišnja biznis barijera u poslovanju i smanjili troškovi građanima i privredi."

Dodaje se da je na nivou vlada dviju država, prilikom nedavne posjete crnogorske delegacije Beogradu, "saglasje da se direktni platni promet mora što prije regulisati."

"Vjerujem da ćemo u najkraćem mogućem roku riješiti bespotrebnu kočnicu u ekonomskoj relaciji Crne Gore i Srbije. Vidjećemo da li će to biti kroz takozvani sistem kliringa, koji postoji, ili kroz sistem platnog prometa u skladu sa standardima EU. Komunikacija CBCG i Narodne banke Srbije (NBS) je uspostavljena. Očekujemo brzo konkretne predloge modela rješavanja ovog višedecenijskog problema, koji je velika biznis barijera privrede dvije države, poskupljuje i otežava im poslovanje, dok pojedine banke ekstra-profitiraju", poručio je Damjanović, piše u saopštenju.

Skupštini Crne Gore je, kako zaključuju, dostavljen Predlog zakona o platnom prometu i "očekuje se da u najskorijem roku bude rasprava o predlogu, kao doprinos rješavanju ovog pitanja."

Bonus video: