Na auto-putu od milijardu, 60.000 eura prihoda dnevno

Uz besplatan prolaz, u špicu turističke sezone, “Princezom Ksenijom” je prvog dana prošlo 18.000 vozila, a sljedećeg hiljadu manje

73287 pregleda 79 komentar(a)
Gužve na auto-putu prvog dana: Naplatna rampa Smokovac, Foto: BORIS PEJOVIC
Gužve na auto-putu prvog dana: Naplatna rampa Smokovac, Foto: BORIS PEJOVIC

Ako bi se trend broja automobila koja prolaze novootvorenom dionicom auto-puta Smokovac - Mataševo nastavio, država bi od putarine zarađivala i više nego što je planirano.

Iz Vlade su saopštili da je u prva 24 sata od otvaranja prioritetne dionice “Princeza Ksenija”, auto-putem prošlo više od 18 hiljada vozila, što bi značilo i prihod od oko 63 hiljade eura, u slučaju da se putarina naplaćivala i pod uslovom da su sva vozila putnički automobili koji su koristili maksimalnu distancu.

U tom scenariju, koji je ipak nerealan zbog špica turističke sezone i besplatnog prolaza, država bi prihodovala oko dva miliona eura mjesečno, odnosno 24 miliona eura godišnje.

Prema projekcijama državnog preduzeća “Monteput”, koje gazduje auto-putem, od prioritetne dionice se očekuje godišnji prihod od putarine od 9,3 miliona eura.

Čak i uz broj prolazaka auto-putem prvog dana, uz besplatnu putarinu u špicu turističke sezone, godišnje bi se u kasu slilo znatno manje od 31,3 miliona eura, koliko je, prije početka izgradnje, projektovano od ukupne putarine i drugih komercijalnih prihoda.

Izgradnja dionice Smokovac - Mateševo koštala je oko milijardu eura, a auto-put je pušten u saobraćaj u četvrtak ujutro, nakon što je svečano otvoren noć prije uz prisustvo visokih zvanica.

Auto-put je gradila kineska kompanija CRBC...

Putarina se neće naplaćivati do 21. jula, nakon čega će za motocikle iznositi 1,5 eura, za putnička vozila 3,5 eura, a za kamione i autobuse 17 eura.

Putarina se neće naplaćivati do 21. jula
Putarina se neće naplaćivati do 21. julafoto: Boris Pejović

Ranije su “Vijestima” iz Ministarstva kapitalnih investicija saopštili da se očekuje da će 80 odsto vozila koja uđu na auto-put preći najdužu dionicu Smokovac - Mateševo.

Naveli su da je na osnovu ostvarenog prometa od prolazaka vozila kroz tunel Sozina za period jul - decembar u prethodnim godinama i očekivanim cijenama za naplatu putarine na auto-putu, planiran prihod od 4.500.797 eura.

U “Monteputu” kažu da očekuju da će ove godine imati 9,3 miliona eura prihoda od naplate putarine kroz tunel Sozina i da od auto-puta godišnje očekuju gotovo identičan prihod.

Dionica auto-puta Smokovac - Mateševo otvorena je sa tri godine, dva mjeseca i četiri dana zakašnjenja u odnosu na ugovor o izgradnji, prema kojem je trebalo da bude završena 10. maja 2019.

Zbog kašnjenja, država je pretrpjela štetu od nekoliko desetina miliona eura na ime izgubljenih prihoda od putarine, ali za to niko nije odgovarao.

Bez odgovornosti je prošlo i to što su neplanirani radovi na auto-putu koštali stotinjak miliona eura...

”Princeza Ksenija” je dugačka 41,5 kilometara, ima 20 mostova na glavnoj trasi i devet na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova i 16 dvocijevnih tunela.

Dionica ima četiri petlje, s naplatnim rampama Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo.

Za putničke automobile od Smokovca do Pelevog Brijega putarina iznosi 1,5 eura, do Veruše dva eura, a do Mateševa 3,5 eura.

Od petlje na Pelevom Brijegu do silaza na Veruši je 50 centi, a od Mateševa do Veruše 1,5 eura.

Dionica ni nakon svečanog otvaranja nije u potpunosti funkcionalna, jer tek treba da počne rekonstrukcija i proširenje puta od Mateševa do Kolašina, a nedostaju i pristupni putevi od Lijeve Rijeke i Veruše do njihove petlje i ulaza na auto-put.

Nije poznato kada će se krenuti u proces izgradnje ostalih dionica auto-puta do granice sa Srbijom.

Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat zbog, kako je ranije pojašnjeno, visinske razlike između Smokovca i Mateševa koja iznosi više od hiljadu metara.

Bonus video: