Ministarstvo finansija: Umanjenje akcize značajno doprinosi padu cijena goriva, neće biti izmjene odluke

Država je od maja umanjila akcizu na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja da bi ublažila skok cijena usljed poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini

8968 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Umanjenje akcize na gorivo za 50 odsto značajno doprinosi padu cijena od utorka, a neće biti izmjene odluke ni ukoliko bude više pojeftinjenja do septembra, saopšteno je agenciji Mina-business u Ministarstvu finansija.

Iz resora na čijem čelu je Aleksandar Damjanović su kazali da je, bez obzira što se smanjenje akcize odražava na prihode države, najvažnije da građani i privreda imaju što više koristi od ove mjere.

Država je od maja umanjila akcizu na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja da bi ublažila skok cijena usljed poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini.

Zbog odluke, budžet Crne Gore je ostvario preko sedam miliona eura prihoda manje od planiranih u maju i junu. Uključujući dosadašnji period u julu, državnoj kasi je manje oko deset miliona eura.

"Smanjenjem akcize se doprinosi budžetima građana i privrede, što je posebno važno za MF u ovom kriznom periodu. Crna Gora je predvodnik država u regionu po najnižnoj cijeni goriva", naveli su iz resora finansija.

Odluka o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja za 40 odsto primjenjuje se od 10. maja, a od 7. juna je dodatno smanjena, na ukupno 50 odsto.

To će važiti do 30. avgusta i, zavisno od dešavanja na tržištu, iz Ministarstva finansija su kazali da će dalje odgovorno reagovati.

Bonus video: