Predlog KEP: Vlada da ugasi Montenegro Works

KEP je ovaj predlog dao nakon detaljne analize Ministarstva finansija koja je pokazala da postojeći status MW nije održiv, da bi trebalo minimum dvije do tri godine da se ova firma uvede u zakonski okvir i da bi sve to dodatno napravilo trošak u državnom budžetu. Stav ovog resora je da se mora unaprijediti regulatorni okvir za firme u većinskom vlasništvu države i da to treba da bude zajednički posao ministarstava

43726 pregleda 47 komentar(a)
Nije im potreban zakon da bi radili analize: Radulović i Gošović, Foto: Luka Zekovic
Nije im potreban zakon da bi radili analize: Radulović i Gošović, Foto: Luka Zekovic

Vlada bi na sjednici ove sedmice trebalo da se izjasni o predlogu Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem (KEP) da se pokrene skraćeni postupak dobrovoljne likvidacije državne kompanije “Montenegro Works” (MW) koja je osnovana prije godinu dana sa ciljem da savjetuje i nadzire sve ostale državne kompanije, saznaju “Vijesti” od izvora u izvršnoj vlasti.

KEP je ovaj predlog dao nakon detaljne analize Ministarstva finansija koja je pokazala da postojeći status MW nije održiv, da bi trebalo minimum dvije do tri godine da se ova firma, koja nije osnovana shodno Zakonu o privrednim društvima, uvede u zakonski okvir i da bi sve to dodatno napravilo trošak u državnom budžetu. Stav ovog resora je da se mora unaprijediti regulatorni okvir za firme u većinskom vlasništvu države, da se oslobode političkog uticaja i da to treba da bude zajednički posao resornih ministarstava. Uz to, Ministarstvo finansija pokrenulo je pripremu da se unutar resornog direktorata organizuje Direkcija za praćenje fiskalnih rizika kompanija u većinskom državnom vlasništvu,a formiraće se i Fiskalni savjet u dogovoru sa EU partnerima koji će se baviti fiskalnim rizicima državnih firmi.

KEP je juče razmotrio Informaciju za postupanje Vlade u vezi sa statusom ove državne firme.

Odluku o osnivanju MW usvoila je Vlada Zdravka Krivokapića elektronskim putem na predlog tadašnjeg ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića bez razmatranja na KEP-u i uz protivljene više ministara. Osnivački kapital firme je bio 490.000 eura.

U odluci o osnivanju je pisalo da se kompanija osniva “radi nadzora, praćenja i analiziranja finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države, kao i podrške u sprovođenju reformi u cilju efikasnijeg upravljanja istim”. To je sada nadležnost resornih ministarstava.

Ministarstvo finansija, kojim rukovodi ministar Aleksandar Damjanović, u informaciji dalo dva predloga o načinu kako da Vlada postupi u vezi sa statusom ove kompanije za koje je dalo detaljnu analizu.

Prvi predlog

Prvi je predlog da MW bude holding kompanija/”krovna-super kompanija” što je predloženo njegovim Planom rada i finansijskim planom za 2022. godinu, a koja bi u ime države gazdovala, vršila nadzor i upravljala kompanijama u većinskom vlasništvu države.

”Ako bi se Vlada odlučila za ovaj model, potrebno je realizovati niz ključnih reformskih projekata. Mijenjati Zakon o privrednim društvima i izmjestiti razmatranje firmi u većinskom vlasništvu države iz tog zakona, uz napomenu da se ovaj zakon kao ključni reformski zakon u inoviranoj formi počeo primjenjivati od jula 2020. godine i odražava privredne i razvojne trendove u tekućem momentu reformi crnogorskog ekonomskog sistema. Dalje, zbog velikog broja akcionarskih društava u većinskom vlasništvu države, izmjene Zakona o tržištu kapitala su izvjesne, posebno u dijelu razdvajanja finansijskih instrumenata koje bi emitovale firme u većinskom vlasništvu države. Ako se uzme u obzir činjenica da bi MW u ulozi “regulatora” vršilo nadzor prije regulatora tržišta kapitala i dodatno samostalno emitovalo različite finansijske instrumente i/ili upravljalo imovinom kompanija, tada su izmjene zakona potrebne u širem obimu”, navodi se u Informaciji u koju “Vijesti” imaju uvid.

Ovaj model, ukazuje se u analizi, značio bi i da se pripremi nacrt zakona o privrednim društvima u većinskom vlasništvu države koji bi definisao formu firmi u većinskom vlasništvu države.

”Suštinski, trebalo bi se mijenjati model organizacije državne uprave gdje bi se iz državne uprave izmjestila kontrola, kao i upravljanje nad vlasništvom privednih društava, koje bi se predalo iz državnih tokova prema pozicijama gazdovanja/ upravljanja u finansijskim iskazima MW”, navodi se u dokumentu.

Ministarstvo finansija je ukazalo da bi izmjene zakona u okviru prvog modela trajale minimum dvije-tri godine, uz saradnju i kontinuirane konsultacije sa međunarodnim donatorima, a posebno sa EU, da bi to izazvalo dodatne troškove u državnom budžetu što bi u trenutku kada se započela finalna faza izrade Strategije razvoja javnih finansija (EU obaveza iz agende pridruživanja) predstavljalo značajan fiskalni rizik jer bi se dodatno opteretio nacionalni budžet, koji će u zaokruženju ovog strateškog teksta u narednom četvorogodišju zahtijevati od Crne Gore minimum ulaganja od 11 do 13 miliona eura.

”Strateški Vlada treba da procijeni da li se isplati ulagati u predložene sveobuhvatne reforme regulatornog okvira ili je u ovoj fazi reformi strukturno cjelishodnije ojačati formiranje i rad Fiskalnog savjeta što je obaveza iz evropske agende u okviru poglavlja 32, a što bi potencijalno moglo privremeno zatvoriti ovo poglavlje”, piše u dokumentu.

Drugi predlog

Za drugi predlog Ministarstvo finansija je dalo da se MW, shodno članu 260, dobrovoljno likvidira po skraćenom postupku i za taj predlog su navedeni konkretni razlozi.

”MW je prihodno neodrživo, saglasno finansijskom planu u ovoj godini troškovi su planirani u iznosu od 197,1 hiljadu eura (bruto zarade 76,4 odsto), uz ulaganja u imovinu planirana na nivou od 10 hiljada eura. Kompanija se ekskluzivno finansira iz osnivačkog kapitala, dok je izostalo dodatno ulaganje u poslovanje (donacije, projekti...). Bez sveobuhvatnih reformi regulatornog okvira iz prvog predloga, koji se uz potrebni kvalitet usklađene regulative ne može izvesti po skraćenoj proceduri, firma bi na kraju naredne godine bila u riziku nelikvidnosti. MW zapošljava dva stalno zaposlena (izvršni direktor i finansijski direktor), dva zaposlena sa ugovorima o radu na određeno vrijeme (revizori) i sedam privremeno i povremeno angažovanih osoba saglasno ugovorima o djelu (javne nabavke, marketing, održavanje, prevođenje, administrativni poslovi ...)”, navodi Ministarstvo finansija.

Ministarstvo konstatuje da Vlada kao jedini osnivač i vlasnik MW ima zakonski model da uz ispunjenje svih obaveza prema zaposlenima i povjeriocima, pokrene i sprovede skraćeni postupak dobrovoljne likvidacije.

Za zaključke u okviru ovog predloga Ministarstvo finansija navodi - MW u prvoj godini od osnivanja nije razriješilo pitanja zakonske neupitnosti u postupanju, koja su bila istaknuta i momentmom osnivanja, nije uspostavio kredibilitet na tržištu u vezi s pitanjem nadzora nad poslovanjem firmi u većinskom vlasništvu države.

”Nesporno je da Vlada mora unapređivati regulatnorni okvir u vezi firmi u većinskom državnom vlasništvu. Međutim, to se mora realizovati na način kojim se jača primjena pravnih normi, kao i ovlašćenja i odgovornosti Vlade i njenih resornih organa Vlada prihvata odgovornost da se pitanje praćenja poslovanja firmi u većinskom vlasništvu države mora reformisati, ali ulaganje u MW nije rezultiralo benefitima uz koje bi se pokazao neupitan reformski potencijal, koji bi Vladi obezbijedio zakonski model praćenja poslovanjafimri u većinskom vlasništvu države. Stoga je Ministarstvo finansija pokrenulo pripremu da se unutar resornog direktorata organizuje Direkcija za praćenje fiskalnih rizika kompanija u većinskom državnom vlasništvu, što će predstavljati održiv model reformi, uz potrebu da se takav reformski model ojača neophodnim političkim, institucionalnim i sistemskim konsenzusima. To s ciljem da se regulatorno zaokruži postupanje u vezi s praćenjem poslovanja državnih firmi kroz strogu analizu njihovih profila fiskalnih rizika. Model zaokruženog, regulatorno-utemeljenog praćenja poslovanja firmi u većinskom vlasništvu države potrebno je ojačati i postepeno sistemski izmjestiti iz političkih uticaja, koji ne obezbjeđuju njihov razvoj”, ističe Ministarstvo finansija.

Stav Ministarstva finansija je da regulatorni okvir u vezi s državnim firmama treba da se efikasnije razvija kroz saradnju resornih ministarstava kod kojih trebaju da ostanu reforme agende ovih firmi i sve to uz podršku međunarodnih partnera.

U Informaciji se navodi podatak da je MW na kraju prošle godine bio u minusu 19,209 hiljda eura, ali ni da u centralnom registru privrednih subjekata po javnom dostupnim podacima na 15. jul ove godine nije registrovana odluka o razrješenju jednog člana odbora direktora, što je bila zakonska obaveza.

Vlada je na zahtjev Damjanovića krajem maja razriješila Pala Kovača sa mjesta člana Odbora direktora MW. Specijalnom državnom tužilaštvu je krajem aprila dostavljena krivična prijava OTP grupe protiv nekadašnjeg izvršnog direktora Crnogorske komercijalne banke (CKB) Pala Kovača, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u privrednom poslovanju.

Očekuju izmjene zakona da bi se detaljnije bavili državnim firmama

Izvršni i finansijski direktor kompanije MW Filip Radulović i Jovan Gošović juče su predstavili analizu stanja u osam državnih preduzeća, baziranu na javno dostupnim podacima i izvještajima eksternih revizora.

”Stanje u državnim kompanijama, koje zapošljavaju 12 hiljada ljudi, jako je loše, dok menadžment nema dovoljno znanja ili želje da obezbijedi pozitivno poslovanje”, saopštili su na konferenciji za novinare.

Radulović je kazao da su među obveznicima eksterne revizije 32 kompanije.

”Menadžment državnih preduzeća nema dovoljno znanja ili želje da se obezbijedi pozitivno poslovanje. Mi smo svu dokumentaciju iz analize dostavili Vladi”, rekao je Radulović na konferenciji za novinare, prenijela je agencija Mina biznis.

On je dodao da MW u svom radu ima podršku međunarodne zajednice, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i Evropske komisije koja ih je prepoznala kao reformsku kompaniju.

Na pitanje novinara na čemu baziraju rad kompanije, imajući u vidu da je riječ o društvu sa ograničenom odgovornošću koje je osnovano suprotno Zakonu o privrednim društvima, na šta su ukazivali i predstavnici prethodne Vlade koja ih je i osnovala, Radulović je odgovorio da očekuje da Vlada inicira izmjenu zakonskih rješenja kako bi mogli detaljnije da se bave stanjem svih preduzeća.

Na pitanje da li to znači da trenutno za taj posao nemaju zakonskog utemeljenja, Gošović je odgovorio da njima to nije neophodno da bi mogli da rade ove analize.

”Ovo su analize na osnovu javno dostupnih informacija i naša je želja da prvi put imamo presjek stanja u svim državnim preduzećima. Izmjena zakona je neophodna kako bi dodatno učvrstili poziciju MW u pogledu aktivnog učesnika u donošenju odluka i uspostavljanju procesa na dobrobit poslovanja ovih kompanija. Tu moramo da napravimo razliku. Naša djelatnost apsolutno je utemeljena na zakonu”, kazao je Gošović.

Nejedinstvo bivše Vlade u vezi s osnivanjem kompanije

Spajićeva odluka o osnivanju MW lani je jedva prošla na sjednici Vlade uz protivljenje više ministara, dok je javno kritikovao bivši ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić smatrajući da je predlog suprotan Zakonu o privrednim društvima, da je takva firma potpuno nepotrebna, da su nejasno definisane njene nadležnosti, buduće djelatnosti i prihodi.

Aktuleni premijer Dritan Abazović lani sa pozicije potpredjednika Vlade nije podržao Statut MW na sjednici Vlade.

”Smatram da je odluka ishitreno predložena, bez predstavljanja valjanih razloga donošenja u roku koji nije dozvoljavao ozbiljnu analizu djelatnosti, poslovnog plana, jasne dinamike razvoja, načina finansiranja, kao i moguće posledice takve odluke. Usmena analiza i razlozi hitnosti predstavljeni od predlagača još više su me uvjerili u valjanost moje odluke da budem uzdržan prilikom glasanja po ovoj tački. Dodatno, SWOT analiza koja nam je predstavljena na sjednici od 31.jula ne zadovoljava ni minimum ozbiljne analize koja treba da se bavi ovom veoma važnom tačkom, i to po pitanju ciljeva osnivanja MW, po pitanju važnosti i načina finansiranja”, naveo je Bojanić.

Spajić je kazao da osnivanjem MW odgovaraju na apele menadžera državnih preduzeća, koji su obasipali Ministarstvo finansija i resorna ministarstva, tražeći finansijske analize i finansijsku stručnu pomoć.

”Ovo je prvi korak u realizaciji vizije domaćinskog upravljanja državnim dijelom privrede i svaki naredni korak će objediniti napore svih društvenih aktera u istom pravcu da zaživi projekat “Crna Gora radi” i to za preporod državnih preduzeća”, kazao je Spajić.

Bonus video: