EK usvojila IPARD III program Crne Gore: Na raspolaganju 63 miliona eura

Popa je poručila poljoprivrednicima i agroprerađivačima da u potpunosti iskoriste IPARD II i predstojeći IPARD III, a ministarstvo da se na vrijeme pripremi za implementaciju novih mjera IPARD III i pokaže da na dobar način upravlja fondovima i zahtjevima EU

20883 pregleda 21 komentar(a)
Foto: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede
Foto: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković i ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa danas su objavili usvajanje IPARD III programa za period 2021 – 2027. godine.

Joković je kazao da je usvajanjem ovog programa poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju 63 miliona eura bespovratnih evropskih sredstava.

"Smatram ovo velikim uspjehom za cijelu Crnu Goru i vjerujem da će dostupnost ovih sredstava u značajnom unaprijediti sektor poljoprivrede.“- istakao je Joković.

Usvajanju ovog dokumenta, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prethodila je kontinuirana komunikacija sa Evropskom komisijom i zainteresovanim stranama, te je u skladu sa sugestijama Komisije IPARD III program i sačinjen.

"Crna Gora trenutno koristi preostala raspoloživa sredstva iz IPARD II programa koja se formalno mogu koristiti do kraja 2023. godine, tako da će se sredstva iz novog IPARD III programa koristiti nakon isteka ovog roka. IPARD III program sadrži osam mjera podrške, a Crna Gora je do sada akreditovala upravljačku strukturu, odnosno dobila ovlašćenje Evropske komisije da može da sprovodi mjere 1, 3 i 7", piše u saopštenju.

Navode da je finansijski doprinos Evropske unije za IPARD III program povećan je u odnosu na prethodni programski period.

Popa i Joković su danas na gazdinstvu korisnika IPARD programa Radosava Brnović u Bobiji na Cetinju, objavili usvajanje programa prilikom čega je Popa kazala da posjete korisnicima IPARD-a predstavljaju pravo uživanje, pošto su prilika da vidi kako preduzeća korisnika rastu uz njihovu podršku, i donose koristi njihovim porodicama, zajednicama i cijeloj zemlji.

"Kroz program IPARD II, podržali smo više od 250 investicija svih vrsta i veoma sam srećna što danas obilježavamo usvajanje IPARD-a III. Poljoprivredna proizvodnja i agroprerada u Crnoj Gori treba da se prilagode i unaprijede, kako bi bili spremni i konkurentni za evropsko tržište kada zemlja postane punopravna država članica EU. Naši programi IPARD daju vam dodatnu šansu za povećanje poljoprivredne proizvodnje i smanjenje zavisnosti od uvoza hrane", kazala je Popa.

Ona je poručila poljoprivrednicima i agroprerađivačima da u potpunosti iskoriste IPARD II i predstojeći IPARD III, a ministarstvo da se na vrijeme pripremi za implementaciju novih mjera IPARD III i pokaže da na dobar način upravlja fondovima i zahtjevima EU.

Iz Ministarstva su kazali da se investicije koje će biti podržane IPARD III programom odnose se na nabavku opreme i mašina, izgradnju i rekonstrukciju objekata.

"Implementacijom ovog programa poljoprivredni proizvođači će se približiti i prilagoditi zahtjevima domaćeg i inostranog tržišta, povećati produktivnost i konkurentnost, kao i diverzifikaciju i razvoj ekonomskih aktivnosti i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima. IPARD III programom predviđeno je uvođenje novih mjera kojima će se povećati iskorišćenost dodatnih sredstava, mogu aplicirati i početnici u poljoprivredi, postavljeni su novi limiti finansijske podrške, novi specifičnih kriterijumi i dr".

Joković je kazao da donošenjem IPARD-a III šalju poruku da je ova Vlada nepovratno opredijeljena da u procesu evropskih integracija ispuni sve uslove koji su nephodni za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

"Realizacijom novih investicija koje predstavljaju uspješnu priču poput ove koju danas možemo da vidimo, uvjeren sam, da će crnogorska poljoprivreda napraviti novi iskorak u dostizanju standarda, stvoriti mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i učiniti poljoprivredu poželjnim biznisom“ – naglasio je Joković.

Bonus video: