Radunović: Šahmanović nezakonito predložen za člana Nadzornog odbora "Kontrola letenja Srbije i Crne Gore"

Radunović objasnio da se član za tu funkciju bira na mandat i da je procedura jasna kad se on može smijeniti. On je najavio pokretanje tužbe zbog svoje nezakonite smjene

17519 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Bscg.me
Foto: Bscg.me

Izbor državnog sekretara u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) Admira Šahmanovića (Bošnjačka stranka) za člana Nadzornog odbora "Kontrola letenja Srbije i Crne Gore" (SMATSA) je još jedan flagrantni primjer kršenja zakona od strane aktuelne Vlade Crne Gore i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića, bez imalo odgovornosti po štetu koju će snositi budžet.

To je u izjavi za "Vijesti" kazao bivši državni sekretar MKI Zoran Radunović koji planira da u slučaju ovog izbora pokrene tužbu protiv MKI, SMATSA i Vlade.

Skupština "Kontole letenja Srbije i Crne Gore" danas treba da odluči o Vladinom predlogu.

Radunović je kazao da je sjednica zakazana za danas i da je i to urađeno nezakonito, suprotno članu 26 stav 3 Ugovora o kontinuitetu pružanja usluga za dvije države - Srbiju i Crnu Goru.

Radunović navodi da je Vlada usvojila predlog za imenovanje Šahmanovića, bez saglasnosti i pozitivnog mišljenja Komisije za imenovanje Vlade, koja je u tri navrata odbila ovaj predlog, kao štetan po Crnu Goru.

To je, kako kaže, primjer nekompetencije, neznanja i neodgovornosti koji će platiti građani Crne Gore.

"Članovi Nadzornog odbora Kontrole leta se imenuju na mandat i ne postoji pravni osnov za njihov opoziv, sem u slučaju nesavjesnog i nezakonitog rada, odnosno ostavke. Poštujući zakon i imajući punu odgovornost prema građanima, prethodna Vlada i MKI je smjenu tadašnjeg člana Nadzornog odbora, člana Bošnjačke stranke Muamera Hajdarpašića, izvršila tek po isteku njegovog mandata", navodi Radunović.

On ističe da imenovanje državnog sekretara za člana Nadzornog odbora nije zakonski definisano kao uslov, niti postoji pravni osnov za to.

Radunović tvrdi da je sa svim činjenicama i nespornim sudskim epilogom koji će biti na teret građana odavno upoznat Ibrahimović.

"Kroz diskusiju na sjednici Vlade provejavalo je da je Šahmanović legitimisan da pokrene postupak formiranja samostalne Kontrole leta u Crnoj Gori. U stvarnosti to je samo lažan paravan za imenovanje nekog ko nema nikakvog znanja i iskustva. Crna Gora samostalno u svakom smislu kontroliše vazdušni prostor Crne Gore i ima potpunu autonomiju da vrši potpunu vazduhoplovnu vlast. Uslov ulaska u Evropsku uniju nije i ne može biti samostalna kontrola leta, što nedvosmisleno potvrđuje aktuelno stanje među njenim članicama", poručio je Radunović.

Bonus video: