EPCG priprema dokumentaciju: Tender od 2,7 miliona za toplifikaciju Pljevalja

Odugovlačenje sa izdavanjem urbanističko tehničkih uslova bio je povod da Rovčanin optuži predsjednika Opštine Pljevlja Rajka Kovačevića da “otvorenim opstrukcijama pokušava zaustaviti projekat”

11144 pregleda 5 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Biljana Matijasevic
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Biljana Matijasevic

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) priprema dokumentaciju za raspisivanje tendera za izgradnju toplovoda od Termoelektrane (TE) do grada, vrijedan više od 2,7 miliona eura, za potrebe toplifikacije Pljevalja.

To je “Vijestima” potvrdio izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin, istakavši da će početkom avgusta, u skladu sa zakonom, odabrati izvođača radova i izraditi glavni projekat.

Rovčanin je naglasio da je investiciju odobrio Odbor direktora, u skladu sa Poslovnim planom.

”Podsjećam da je u toku realizacija eko-rekonstrukcije TEP u okviru koje se za potrebe toplifikacije investira oko pet miliona eura. Nažalost, potrošili smo nekoliko mjeseci zbog odnosa lokalne uprave prema ovom projektu o čemu je javnost prethodno upoznata. Ipak, iznašli smo drugo rješenje i od Ministarstva uskoro očekujemo da nam izda neophodan dokument”, rekao je Rovčanin.

Rovčanin
Rovčaninfoto: EPCG

Pojasnio je da su se Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma obratili nakon što je Opština Pljevalja odbila da izda izmjene urbanističko-tehničkih uslova za projekat toplifikacije Pljevalja.

Odugovlačenje sa izdavanjem urbanističko tehničkih uslova bio je povod da Rovčanin optuži predsjednika Opštine Pljevlja Rajka Kovačevića da “otvorenim opstrukcijama pokušava zaustaviti projekat”.

Ranije je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma obavjestilo Opštinu Pljevlja da je ona nadležna da izda izmjene urbanističko-tehničkih uslova za projekat toplifikacije grada.

”Svaka izmjena i dopuna urbanističko-tehničkih uslova koji su izdati ode strane vašeg Sekretarijata su u vašoj nadležnosti pa vam saglasno odredbi člana 62. stav 1. Zakona o upravnom postupku prosleđujemo predmetni zahtjev na nadležnost i postupanje”, navodi se u odgovoru Ministarstva Sekretarijatu za uređenje prostora Opštine Pljevlja.

Zagađenje vazduha veliki problem: Pljevlja
Zagađenje vazduha veliki problem: Pljevljafoto: Goran Malidžan

Rovčanin kaže da je Opština 2019. već izdala urbanističko-tehničke uslove i da je odbijala da izda izmjene tog dokumenta, što je u njihovoj nadležnosti.

Tvrdi da su za četiri mjeseca uradili više na ovom projektu, nego svi njihovi prethodnici za 40 godina.

Kazao je da su kao odgovorna kompanija učinili sve da Pljevlja nakon 40 godina konačno dobiju toplifikaciju.

Rovčanin i direktor Uprave javnih radova Boro Lučić potpisali su 17. maja ugovor u vezi sa projektom “Toplifikacija Pljevalja, za čista i topla Pljevlja - izgradnja primarnog toplovoda od TE do grada”,

Prva faza naznačenog projekta odnosi se na izradu glavnog cjelokupnog projekta primarnog toplovoda i izgradnju primarnog toplovoda, u dužini od oko 1.830 metara.

Bonus video: