Đurović: Turistička sezona nije loša

Ministar ekonomskog razvoja i turizma posjetio Opštinu Ulcinj gdje je učestvovao na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG) na temu odvijanja ljetnje turističke sezone

3129 pregleda 12 komentar(a)
Sa sjednice u Ulcinju, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma
Sa sjednice u Ulcinju, Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Turistička sezona nije loša, kako se to u posljednje vrijeme predstavlja javnosti, poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović.

“Vrlo vješto se spinuje, priča u nečiju korist, a našu štetu, za neke stvari koje nijesu tačne. Nemojte da crnimo našu državu, a da hvalimo tuđe. Mi imamo jednu sasvim korektnu sezonu, je li najbolja – nije vjerovatno, može li biti bolja - može, svaka može, i sve ćemo uraditi da sljedeća bude duplo bolja, ali sa ovim špicem imaćemo sezonu koja je sasvim zadovoljavajuća”, kazao je Đurović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, posjetio Opštinu Ulcinj gdje je učestvovao na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG) na temu odvijanja ljetnje turističke sezone.

Na sjednici su, uz predsjednicu PKCG Ninu Drakić, predsjednika Odbora Ranka Jovovića i predsjednika Opštine Ulcinj, Omera Barjaktarija, prisustvovali predstavnici brojnih državnih preduzeća, udruženja hotelijera, ugostitelja i turističkih agencija.

Iz PKCG je saopšteno da je cilj sjednice, koja je održana u Skupštini opštine Ulcinj, bio da se u konstruktivnom dijalogu sa predstavnicima nadležnih javnih instutucija dođe do najboljih rješenja za prevazilaženje biznis barijera i utiče na uspješan tok i realizaciju ljetnje turističke sezone.

Predsjednik Odbora Ranko Jovović podsjetio je na podatke koji pokazuju da je tokom prvih pet mjeseci bilo 156 posto više turista u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 78 odsto od njihovog broja u 2019.

„Broj noćenja je veći 179 posto u odnosu na taj period prošle godine, a 88 odsto ostvarenja u odnosu na isti period 2019“, navodi se u saopštenju.

Jovović je apostrofirao problem koji se odnosi na dostupnost zvaničnih podataka u realnom vremenu, što onemogućava donošenje validnih zaključaka o prirodi i kretanju turističke potražnje u nacionalnim ekonomijama.

To, kako je saopšteno, naročito dobija na značaju kada se poslovanje odvija u kriznim vremenima i kada je potrebno brzo reagovanje.

„Shodno navedenom, neophodna je implementacija satelitskih računa u turizmu u okviru Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je potrebno izraditi informacioni sistem za prijavu i odjavu turista E-Visitor, a u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja Evropske unije (EU).

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Barjaktari kazao je da su fokusirani na dva prioriteta – naplatu lokalnih prihoda i unapređenje komunalnog reda. On je rekao da je naplate boravišne takse 25 odsto veća, što pokazuje bolju turističku posjetu. Barjaktari je apelovao da svi u Ulcinju registruju smještaj i turiste, jer je to investicija u grad, promociju turizma i preduslov dobre pripreme turističke sezone.

Kao problem je istaknuto i povećanje cijena zakupcima privremenih objekata na Adi Bojani od preduzeća Morsko dobro.

Đurović je poručio da je za rješenje ovih izazova potrebno vrijeme i pozvao ugostitelje da posluju legalno i plaćaju obaveze prema državi, koja će im to znati vratiti.

“Ne možete očekivati od ovog Ministarstva, na čije sam čelo došao prije dva mjeseca, da odmah riješi sve probleme i molimo vas da nas razumijete. Kada je u pitanju odluka Morskog dobra, ja je podržavam. Objekti na Adi se tretiraju kao luksuz, a svako ko bude tamo želio da uživa moraće da plati cijenu. Na taj način želimo da čuvamo prostor, destimulišemo dalju divlju gradnju i da pravila važe jednako za sve”, poručio je Đurović.

On je kazao da Vlada pokušava da riješi problem evidencije turista kroz nove modele naplate boravišne takse i pozvao turističku privredu da bude dio dogovora oko strategije za ljetnju sezonu naredne godine.

Na sastanku sa Barjaktarijem bilo je riječi o izazovima sa kojima se suočava lokalna samouprava, posebno u oblasti infrastrukture, kao i mogućnostima za podsticanje poljoprivrede i njenog uvezivanja sa ugostiteljstvom.

Đurović je istakao da je Ulcinj grad sa najvećim potencijalom u Crnoj Gori, a investicija gradske uprave od 20 miliona eura u projekat vodosnabdijevanja istorijska je šansa da se riješi pitanje od najvećeg značaja za razvoj opštine.

U okviru te investicije planira se rekonstrukcija više od 90 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže.

U sklopu posjete Opštini Ulcinj, Đurović je obišao hotel Mediteran, vlasništvo Bećović Management Group, koji je nedavno otvorio dio od 16 luksuzno opremljenih apartmana.

Riječ je o investiciji vrijednoj ukupno 13 miliona eura, koja će se realizovati do 2025. godine.

Bonus video: