"Memorandum dobra osnova za podršku promociji nauke i istraživanja, ali i za stimulaciju inovacije u preduzetništvu"

Šćepanović je naglasila da je, za resor kojim rukovodi, dijalog i aktivna uključenost svih strana – javne uprave, privrede, akademske zajednice i civilnog društva, ključni činilac napretka u nauci, istraživanjima i tehnološkom razvoju

1879 pregleda 1 komentar(a)
Sa potpisivanja Memoranduma, Foto: Represent
Sa potpisivanja Memoranduma, Foto: Represent

Učešće poslovne zajednice u kreiranju politika usmjerenih na povezivanje naučno-istraživačkih ustanova sa privredom doprinijeće napretku čitavog društva, ocijenile su predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore (AmCham) u Crnoj Gori, Svetlana Vuksanović i ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

One su potpisale Memorandum o saradnji u okviru programa AmCham-a Vladavina dijaloga.

Vuksanović je, kako je saopšteno iz AmCham-a, podsjetila da postoji mnogo oblasti u kojima ideje i prakse njihovih članica mogu biti iskorišćene.

„Ovim Memorandumom dajemo dobru osnovu za podršku promociji nauke i istraživanja, ali i stimulišemo inovacije u preduzetništvu. AmCham će pomoći u stvaranju uslova za razvoj inovacione djelatnosti kroz unapređenje ambijenta za funkcionisanje start up-ova i drugih subjekata koji obavljaju inovacionu djelatnost“, dodala je Vuksanović.

Ona je navela da se raduju što će Memorandumom biti omogućeno da privatni sektor bude uključen u dizajniranje instrumenata, kao i primjenu koncepta pametne specijalizacije.

„Uvjereni smo i u veoma produktivnu saradnju između naših institucija kroz Međuinstitucionalnu grupu za pametnu specijalizaciju", rekla je Vuksanović.

Šćepanović je naglasila da je, za resor kojim rukovodi, dijalog i aktivna uključenost svih strana – javne uprave, privrede, akademske zajednice i civilnog društva, ključni činilac napretka u nauci, istraživanjima i tehnološkom razvoju.

„Zajednička angažovanost svih navedenih aktera čini osnov koncepta pametne specijalizacije, u okviru koje se definišu prioritetna područja za razvoj Crne Gore, kao dio strategije dugoročnog ekonomskog rasta temeljenog na inovacijama i znanju. U tom smislu nam je veoma drago da prilično heterogenom okviru za razvoj i sprovođenje koncepta pametne specijalizacije dodamo AmmCham kao pouzdanog partnera u pružanju podrške pri daljem razvoju regulative važne za poslovni ambijent“, rekla je Šćepanović.

Vuksanović je saopštila da ekonomije u savremenom društvu počivaju na inovacijama, dok se primjenom digitalnih rješenja povećava efikasnost svih procesa.

„I tu imamo prostora za razgovor kako bi zajedničkim snagama radili na stvaranju razvojnih politika prilagođenih takvoj realnosti. Dakle, u fokusu javnih politika, a samim tim i naših razgovora, trebalo bi da budu digitalna transformacija koja vodi većoj transparentnosti i produktivnosti svih procesa, ali i prilagođavanje tržišta rada i ljudskog kapitala“, rekla je Vuksanović.

Na sastanku je konstatovano da saradnja između AmCham-a i Ministarstva predstavlja platformu i za privlačenje stranih investicija, kao i povezivanje sa privredom i naučno-istraživačkom zajednicom van Crne Gore.

AmCham je početkom juna na događaju Otvoreno sa premijerom potpisala krovni Memorandum o saradnji na programu Vladavina dijaloga.

Kasnije je saradnja nastavljena potpisivanjem memoranduma sa ministarstvima finansija, zdravlja i ekonomskog razvoja i turizma.

Cilj je ostvarivanje saradnje sa svim relavantnim ministarstvima koji mogu doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta.

Bonus video: