Za neplanirane troškove i fiskalnu rezervu treba 270 miliona do kraja godine

Ministar Damjanović objasnio da ako ne bude dodatne ekonomske recesije na globalnom nivou i dodatnog stampeda cijena energenata i osnovnih životnih namirnica za narednu godinu je procjena da će fali minimum 600 miliona eura sa depozitima

23072 pregleda 23 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je razmotrila smjernice Makrekonomske i fiskalne poltike za period od ove do 2025.godine koje su osnov za pripremu budžeta za narednu godinu.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je rekao da smjernice dolaze paralelno sa završetkom posjete redovne misije MMF-a i gdje je zajednički konstatovano da globalni trendovi nijesu dobri i da se mora oprezno pristupiti realizaciji budžetske politike.

"Rebalans je planiran u septembru, a rad na njemu uveliko traje. Imajući u vidu pogrešno planiran budžet za ovu godinu i novonastale obaveze kao posledica konstituisanih obaveza, kao i da budžetski najavljivani prihodi nijesu ostvarivi zbog nedostatka zakona koje bivša Vlada nije usvojila jasno je da projektovani budžet ne može biti niži od 7,6 odsto sa predviđenim rastom koji neće dovesti da nam budžetski deficit padne ispod četiri odsto. To znači da moramo naći nove mjere fiskalne konsolidacije. Jasno je da nedostajuća sredstva su najmanje 150 miliona eura zbog novokonstituisanih obaveza, za Fond zdravstvo 65 miliona, za Fond PIO 25 miliona dodatnih uz činjenicu da je u parlamentu predlog zakona koji ako bude usvojen koštaće još 20 do 25 miliona, za zarade kod ministarstava prosvete i zdravstva 24 miliona, za majke sedam milion, za radnike sektor rudarske i metalske industirje pet miliona ", naveo je Damjanović.

On je apelovao da se Vlada i Skupština u aktuelnom trenutku odgovorno ponesu da se sve uradi da se ne bi ugrozio finansijski sistem što je konstatovano u današnjem izvještaju MMF-a.

"Apel da se pokuša da se unaprijedi standard građana i da se očuva privredna supstanca. Sada se mora razmišljati o stvaranju sredstava za tekuću i ovu godinu. Projekcija da će za tekuću godinu sa stvaranjem fiskalne rezerve na početku naredne biti neophodno do 270 miliona. U uslovima predviđenog ekonomskog rasta i ako ne bude dodatne ekonomske recesije na globalnom nivou i ako ne bude dodatnog stampeda cijena energenata i osnovnih životnih namirnica za narednu godinu je procjena da će fali minimum 600 miliona eura sa depozitima. Fiskalna rezerva mora biit najmanje 100 miliona. Procjena je da se polako plaća ceh problematičnog ponašanja ranijih administracija gdje nijesmo imali dosta ulaganja u kapitalne projekte i infrastrukturne projekte da bi imali održive javne finansije. Zaključak smjernica je da će biti neophodno da se primijene doodatne mjere fiskalne konsolidacije bi se ostvarili dodatni prihodi i optimizacija javne porošnje", rekao je Damjanović.

Premijer Dritan Abazović pozvao je parlament da ne predlažu neracionalna rješenje jer ko god dođe u Vladu čekaće ga problemi sa javnom kasom. On je kazao da se mora tražiti novac na inostranom tržištu gdje su već nepovoljni uslovi.

"Možemo i bez rebalansa ići ali će se onda trošiti novac koji je pozajmljen kroz euroobvenice krajem 2020.godine. lako je dijeliti kapom i šakom, ali treba imati uporište za to u budžetu" istakao je Abazović.

Damjanović je kazao da deficit za ovu godinu nije bio dobro predviđen jer najmanje 50 miliona eura projektovanih prihoda za ovu godinu su fiktivni jer nema zakonskog pokrića.

"Imamo rast tekućih prihoda po osnovu naplate poreza u odnosu na plan i na prošlu godinu al itaj rast prihoda se upravo se kompezuje sa neostvarivanjem ovih prihoda o kojima sma govorio i sa padom prihoda koji su pogrešno planirani -doprinosa i buduto zarada i akiza gdje smo 10 miliona već kraći jer je taj novac u funkciji zaštite građana i privrede. Ova Vlada želi da bude podrška privredi da odmzne strateške projekte i očuva standard građana i zato apel da budemo racionalni. Rebalans je tehnički sprema,a jedini razlog zašto nije kraj jula je procjena da se sačekaju efekti ljetnje turističke sezone. na 22.jul 138 miliona je veći PDV u odnosu na 2021.godinu, ali imako pad doprinosa za 50 miliona eura, pad porezanaq dohodak fizičkih lica za 10 miliona...", naveo je Damjanović.

On je ponovio da imamo inflaciju 13 odsto u junu koja naduvava prihode.

"Da ne bi se igrali kao prethodna administraicja i lagali narod o 1,000 eura prosječne plate i 500 eura prosječne penzije, što je još 600 do 800 miliona potrebno na ovo što pričamo, trebamo biti realni i ponašati se u skladu sa guberom, da se pružimo koliko je realno. Kaiš se mora stegnuti", rekao je Damjanović.

Bonus video: