Đurović: Sezona uspješna, sramota da nemamo način za kontrolu broja turista

„Jedan od problema jesu naši putevi koj su dosta zapušteni, gdje bih istakao Jadransku magistralu. To je svih prethodnih godina trebalo da bude prioritet“, rekao je ministar

34968 pregleda 43 komentar(a)
Đurović, Foto: Screenshot/YouTube/Skuština Crne Gore
Đurović, Foto: Screenshot/YouTube/Skuština Crne Gore

Broj turista i posjetilaca su najbolji pokazatelji da se radi o jednoj korektnoj i uspješnoj sezoni, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović i dodao da je ona daleko od katastrofalne, kako neki žele da je predstave.

On je kazao da je, prema brojkama od 28. jula, u Crnoj Gori 171,34 hiljade posjetilaca, što je 2,4 odsto više nego prošle godine, a 12,5 odsto manje nego 2019.

„U hotelima smo bolji u odnosu na 2019. godinu za nekih 800 posjetilaca, što znači da govorimo o jednoj korektnoj i uspješnoj sezoni i daleko od onoga što neki hoće da je predstave da je loša i katastrofalna“, rekao je Đurović na sjednici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, koja je održana u Budvi.

On je kazao da su, nažalost, i neki regionalni mediji dali neku dozu ekskluziviteta da pričaju o nečemu što nije tačno, ali i pojedinci koji su dali vjetar u leđa i koji ne shvataju da je promocija turizma jedan čin patriotizma.

„Vrlo je lako kuditi, ali je pametnije da ne nasjedamo na zamke koje nam konkurencija nameće, koja želi da istakne svoje prednosti i tuđe mane. Zadovoljan sam što crnogorski mediji ne idu u tom pravcu“, naveo je Đurović.

On je kazao da smo imali sjajnu predsezonu, kao i određeno kašnjenje početka špica sezone u julu, napominjući da su sada nepregledne kolone.

„Vjerujem da će čitav avgust biti pun i da će se produžiti ovo kašnjenje što je bilo za početak špica sezone i da ćemo, ako nas vremenske prilike posluže i kovid situacija, imati jednu korektnu postsezonu i više nego uspješnu sezonu“, rekao je Đurović.

On je kazao da se treba fokusirati na razgovor o budućnosti i narednoj godini i nekim stvarima koje se moraju popraviti.

„Ja ne doživljavma da je Ministarstvo popilo svu pamet, zato želim da uključim sve relevantne faktore da nam pomognu i da vidimo kojim pravcem treba da se razvija turizam, što je sve jako važno u pripremi naredne sezone“, naveo je Đurović.

On smatra da se mora naći način da kontrolišemo evidenciju turista i taksu.

„Sramota je da sve ove godine nemamo način za kontrolu broja turista i naplate boravišne takse“, dodao je Đurović.

On je naveo da je budžet Nacionalne turitičke organizacije (NTO) od 300 hiljada eura bio smiješan, pri čemu Odbor mora dati podršku da se izdvoji više sredstava za to, jer je u pitanju investicija, a ne trošak.

„Jedan od problema jesu naši putevi koj su dosta zapušteni, gdje bih istakao Jadransku magistralu. To je svih prethodnih godina trebalo da bude prioritet“, smatra Đurović.

On je ocijenio da ti problemi mogu da se riješe u nekom realnom roku, ako se postavi jedna strategija koja će dati neke smjernice.

Predsjednik Odbora, Dragan Krapović, kazao je da ove sastanke realizuju kako bi omogućili da se o svim važnim temema vezanim za stanje turizma u Crnoj Gori detaljno i konstruktivno razgovara.

Krapović
Krapovićfoto: Screenshot/YouTube/Skuština Crne Gore

On je rekao da imamo jednu veoma zahtjevnu turističku sezonu, zbog rata u Ukrajini i zdravstvene situacije, i da su to okolnosti objektivne prirode na koje država ne može značajnije da utiče.

“Pored toga, tu je i jedan broj boljki koje se ponavljaju iz godine u godine u turizmu i koje nikako da otklonimo na pravi način, a tiču se, između ostalog, i poštovanja i implementacije zakona”, kazao je Krapović.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Ana Tripković Marković, posebno se osvrnula na način na koji se vodi statistička evidencija.

“Prethodnih dana bili smo svjedoci, na najgori mogući način, kako se kreativna tumačenja naše statističke evidencije mogu obiti o glavu”, rekla je Tripković Marković.

Ona je ukazala na član 22 stav 18 Zakona o turističkim organizacijama, koji kaže da se procjena neobuhvaćenog turističkog prometa na nivou opštine vrši kao zadatak lokalnih turističkih organizacija.

“Prva stvar - zakonodavac sam priznaje da nije u stanju da prebroji turiste, a drugo stavlja ogroman teret na lokalne turističke organizacije, koje onda po sopstvenom nahođenju vrše procjenu neobuhvaćenog turističkog prometa. Neobuhvaćeni turistički promet kod nas je možda i veći od obuhvaćenog, mi to ne znamo. Ovo otvara ogroman prostor za zloupotrebe i vrlo kreativna tumačenje oko toga koliko se nekome učinilo ili mu se nije učinilo da ima turista kod nas”, poručila je Tripković Marković.

Tripković Marković
Tripković Markovićfoto: Screenshot/YouTube/Skuština Crne Gore

Ona je podsjetila da je nekada, istim zakonom, bilo propisano da Ministarstvo definiše metodologiju po kojoj se vrši procjena.

“To je izbrisano u nekom trenutku”, rekla je Tripković Marković.

Ona je predložila da bi trebalo naći ili neko drugo, bolje, rješenje, ili da se ponovo vrati odredba kojom se propisuje jedinstvena metodologija.

“Ovo ovako je sve paušalno i onda imamo situaciju da neko kaže da je fijasko, a neko da je savršena sezona”, smatra Tripković Marković.

Ona je saopštila da je, zaključno sa julom, naplaćeno 1,59 miliona eura namjenskih prihoda.

To su prihodi od boravišne i turističke takse i članskog doprinosa.

“To je namjerodavniji i najtačniji pokazatelj realizacije turističke sezone kojim mi u ovom trenutku raspolažemo i on je 25 odsto veći u odnosu na prošlu godinu i na nivou 2019. Od ovoga je najvažnija naplata boravišne takse. Naplatili smo 768 hiljada eura od boravišne takse i to predstavlja rast od 46 odsto u odnosu na prošlu godinu, odnosno realizaciju od 89 odsto u odnosu na 2019”, precizirala je Tripković Marković.

Ona je rekla da su to podaci zaključno sa julom, što znači da nas tek čeka period najveće naplate.

Direktor Morskog dobra, Mladen Mikijelj, osvrnuo se na situaciju iz marta prošle godine, kada je sa timom preuzeo rukovođenje tim preduzećem.

Mikijelj
Mikijeljfoto: Screenshot/YouTube/Skuština Crne Gore

“Zatekli smo situaciju da nijesmo imali niti jedan raspisan tender za izvođenje bilo kakvih infrastrukturnih projekata u zoni morskog dobra, nijesmo imali niti jedan pripremjeni projekat za realizaciju u zoni morskog dobra, niti smo zaključili niti jedan aneks ugovora sa zakupcima za prošlu godinu. Bez obzira na sve ove činjenice, čini mi se da smo dali značajan doprinos u promociji ljetnje turističke sezone”, rekao je Mikijelj.

On je naveo da je, prema svim indikatorima sa kojima raspolažu, ova sezona nikad uspješnija ili značajno uspješnija u odnosu na prošlu godinu i negdje minimalno uspješnija u odnosu na 2019.

“Čini mi se da smo imali nikad uspješniju predsezonu, a da je glavni dio turističke sezone malo zakasnio. Nadam se da će podsezona biti kvalitetna i da ćemo u oktobru svi pričati o jednoj kvalitetnoj turističkoj sezoni”, zaključio je Mikijelj.

Bonus video: