Odlaganje remonta TE Pljevlja uticalo na poslovanje Rudnika

Kompanija za pola godine imala profit od 53.770 eura, troškovi za zarade povećani za 61 odsto

7042 pregleda 2 komentar(a)
Najveći kupac Rudnika uglja: Termoelektrana Pljevlja, Foto: Biljana Matijasevic
Najveći kupac Rudnika uglja: Termoelektrana Pljevlja, Foto: Biljana Matijasevic

Poređenjem prihoda i rashoda u prvih šest mjeseci Rudnik uglja Pljevlja poslovao je sa pozitivnim rezultatom od 53.770 eura, što je rezultat na prošlogodišnjem nivou, pokazuje finansijski izvještaj te kompanije.

Iz menadžmenta kompanije su naveli da je trenutna situacija na globalnom nivou uticala na otežanu nabavku energenata i materijala, te da kvalitet rezervnih djelova rudarske mehanizacije nije bio na zadovoljavajućem nivou, što se odrazilo na otežano odvijanje proizvodnje.

U prilog tome ide i činjenica, kako su naveli, da se u drugom tromjesečju 2022. godine isporuka uglja za potrebe Termoelektrane Pljevlja nije odvijala planiranom dinamikom zbog odlaganja njenog remonta.

Objasnili su da su dosadašnji poslovni ambijent obilježili smanjeni negativni efekti pandemije koronavirusa, zbog čega je znatno smanjen broj sati bolovanja, što je sa povoljnim vremenskim uslovima iskorišćeno u cilju ostvarivanja planskih zadataka.

I pored manje isporučene količine uglja za TE “Pljevlja” zbog produženog remonta, povećana prodaja na tržištu široke potrošnje uticala je da su ostvareni ukupni prihodi iznosili 20,7 miliona eura, što je za 3,67 miliona ili 21,6 odsto više od plana i za 5,63 miliona eura više nego za prvih šest mjeseci prošle godine.

Za prvu polovinu ove godine Rudnik je proizveo ukupno 678.061 tona uglja, što je za 6,4 odsto više od planiranih, a za 33,8 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Isporuka uglja za potrebe TE “Pljevlja’’ je iznosila 561.077 tona i realizovana je u obimu 4,9 odsto manjem od plana, a za 27,8 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

”Isporučeni ugalj je za 10,3 odsto iznad u odnosu na ugovoreni kvalitet, a za pet odsto ispod prosječnog kvaliteta u poređenju sa posmatranim periodom prethodne godine. Trend rasta isporuke uglja za široku potrošnju iz 2020, 2021. godine, nastavljen je i 2022. godine, kada je isporučeno čak 148,9 odsto više od planiranih količina, a za 71,9 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine”, navodi se u izvještaju.

Istovremeno, ostvareni uporedni troškovi u prvih šest mjeseci su iznosili 20,65 miliiona i bili su za 401 hiljadu veći od planiranih, a za 5,63 miliona ili 37,5 odsto veći u odnosu na isti period prethodne godine.

Posebno se ističu oni u dijelu neto zarada i njihovi naknada. Za pola godine u tom dijelu je potrošeno 6,29 miliona, što je uvećanje od čak 61 odsto u odnosu na isti period lani.

Način poslovanja, odnosno veliko zapošljavanje u toj kompaniji je u junu javno kritikovao ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, kada je prezentovao podatke koji pokazuje da je Rudnik u toku prošle godine zaposlio novih 179 osoba.

Nakon toga, izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić “Vijestima” je kazao da je do zapošljavanja novih radnika došlo zbog povećanja obima proizvodnje, pokretanja projekta sadnje ljekobilja i odlaska velikog broja radnika u penziju.

Rudnik uglja je u vlasništvu Elektroprivrede Crne Gore.

CGES zaradio 10 miliona, prihodi Jugopetrola se značajno uvećali

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), koji je u većinskom vlasništvu države, zaradio je 10 miliona za prvih šest mjeseci ove godine, što je za dva miliona više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Prihodi su se sa prošlogodišnjih 29,5 miliona uvećali na 53,5 miliona, a troškovi poslovanja sa 17,8 miliona na 37,8 miliona, dok je u dijelu rashoda na zarade utrošeno oko 3,1 milion, što je na sličnom nivou iz 2021. godine.

Ovim rezultatom se neraspoređeni dobitak kompanije uvećao na 52,8 miliona eura.

Naftna kompanija Jugopetrol je isti period završila sa neto profitom od 3,76 miliona, što je tri puta bolji rezultat nego godinu ranije. Prihodi od prodaje su iznosili 129 miliona, što je za 158 odsto više nego 2021. godine, ali su se uvećali i troškovi poslovanja sa 50 na 123 miliona, dok su rahodi na sve vrste zarada ostali na prošlogodišnjem nivou od 1,2 miliona.

Bonus video: