Za njega je fer da građani ne dobijaju povoljne stanove i kredite kao funkcioneri: Košuta predsjednik UO Fonda PIO

Pažnju javnosti Košuta je privukao 2019. godine kada je kao direktor Uprave za inspekcijske poslovre od države dobio stambeni kredit u iznosu od 40.000 eura uprkos tome što je u imovinskom kartonu prijavio tri stana i dvije kuće

41885 pregleda 62 komentar(a)
Košuta, Foto: Boris Pejović
Košuta, Foto: Boris Pejović

Fer je da za razliku od građana funkcioneri dobijaju povoljne stanove i kredite - izjava je po kojoj mnogi pamte visokog funkcionera Bošnjačke stranke Aliju Košutu.

Vlada je danas Košutu, koji je obavljao više javnih funkcija, imenovala za predsjednika Upravnog odbora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Košuta je ranije bio aktivista DPS-a, a u Bošnjačku stranku je prešao kada je ona postala dio tadašnje vladajuće koalicije.

Takođe, pažnju javnosti Košuta je privukao 2019. godine kada je kao direktor Uprave za inspekcijske poslovre od države dobio stambeni kredit u iznosu od 40.000 eura uprkos tome što je u imovinskom kartonu prijavio tri stana i dvije kuće.

"Ja sam 2017. godine došao u državnu upravu iz realnog sektora i tamo gdje sam organizovao neki posao puno je prihodovao državni budžet, kazao je direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta", u septembru 2019, godine obrazlažući svoje zasluge da dobije stambeni kredit od države.

Od 40 hiljada eura, on treba da vrati 9.700 eura za 20 godina.

Košuta je u posljednjih više od 20 godina bio direktor tri firme, a u jednoj je i dalje vlasnik - "Gramer" Rožaje.

Kako su "Vijesti" ranije pisale kompanije su sa velikim dugovima, a neke su bile dužne i za porez sa malim šansama da će to država moći da naplati.

U biografiji Košute, koja je bila objavljena na sajtu Uprave za inspekcijske poslove, navedeno je da je u periodu od 1989. do 1998. godine bio direktor i vlasnik privatne firme “PP KOAL” iz Rožaja. Međutim, podataka o toj firmi nema u registrima niti se može naći na pretragama po internetu.

Košuta je karijeru, nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Nišu, počeo kao pripravnik u RO Bisernica Rožaje, a zatim je od 1985. do 1988. godine bio rukovodilac finansijsko-komercijalnog sektora u Fabrici mašinskih djelova Rožaje, koja je i prestala sa radom 1998. godine nakon sporne privatizacije. Od 1988. do 1989 bio je finansijski direktor u ZZ “Melalje”, o kojoj takođe nema tragova na internetu.

Košuta je ranije saopštio da ima značajnu imovinu - tri stana od 84, 99 i 45 kvadrata, dvije kuće od 244 i 38 kvadrata, kao i građevinski plac i zemljište od ukupno 1.541 kvadrat.

On je 2019. godine uz imovinu prijavio i ušteđevinu i potraživanja od 410 hiljada eura.

Bonus video: