Pregovore o Željezari nastaviće u ponedjeljak

Zainteresovani kupac na nikšićku Željezaru Miodrag Daka Davidović je kazao da ne traži ni jedan euro pomoći i subvencija, već samo da mu se omogući da izgradi solarne i vjetroelektrane koje bi snabdjevale fabriku strujom, kao i da se Željezari vrati krečana i mogućnost korišćenja vode sa brane Liverovići jer bez toga nije moguće organizovati proizvodnju

4955 pregleda 4 komentar(a)
Očekuje petu promjenu vlasnika za dvije decenije: Željezara, Foto: Svetlana Mandic
Očekuje petu promjenu vlasnika za dvije decenije: Željezara, Foto: Svetlana Mandic

Zainteresovani kupac na nikšićku Željezaru Miodrag Daka Davidović kazao je sinoć “Vijestima” da je tokom dana imao konstruktivne razgovore sa predstavnicima njenog vlasnika Tosjali grupom iz Turske, kao i da će biti nastavljeni u ponedjeljak.

On je naveo i da je optimista da će se pregovori uskoro uspješno okončati.

Davidović je kazao da ne traži ni jedan euro pomoći i subvencija, već samo da mu se omogući da izgradi solarne i vjetroelektrane koje bi snabdjevale fabriku strujom, kao i da se Željezari vrati krečana i mogućnost korišćenja vode sa brane Liverovići jer bez toga nije moguće organizovati proizvodnju.

Ranije je saopšteno da Tosjali grupa za Željezaru traži 25 miliona, a da je Davidović spreman da ponudi najviše 15 miliona eura.

Iz Vlade je saopšteno da bi oni u kupovini mogli učestvovati sa iznosom do 25 odsto cijene.

”Pokušavamo da kupoprodaju obavimo bez učešća države jer ne želim da me optužuju da biznis razvijam na štetu države”, kazao je Davidović “Vijestima”.

Na pitanje “Vijesti” kako bi Željezara funkcionisala dok se ne izgrade planirane solarne i vjetroelektrane i kako bi do tada mogao pokriti troškove proizvodnje čelika sa ovako visokim cijenama električne energije, Davidović je kazao da bi solarne i vjetroelektrane mogle biti izgrađene za godinu, a da bi do tada kupovao struju kao i svi ostali.

”Ne tražim nikakve popuste, ne žilim da kažu da dobijam jeftinu struju na štetu osiromašeni građana. Ovakav projekat ne može biti profitabilan u prvoj godini, mi imamo dugoročnu strategiju i planove”, kazao je Davidović.

Željezara Toščelik sada ima 55 miliona eura akumuliranih gubitaka, dugove od 68 miliona i 250 radnika. Ona ne radi već godinu i po. Radnici su do prije dva mjeseca primali zarade na nivou minimalne, a prošle sedmice su protestovali na krovu fabrike.

Sadašnji vlasnici su prije godinu od Vlade tražili garancije da će naredne tri godine za njih cijena električne energije ostati na 23 eura po megavat času, jer sa većim proizvodnja ne bi bila isplativa. Agencija za kontrolu državne pomoći je to dobila. G. K.

Bonus video: