Kroz EU sistem do svih 63 miliona?

Iz Ministarstva poljoprivrede se nadaju da će tako akreditovati pet preostalih mjera iz IPARD programa

9804 pregleda 7 komentar(a)
Do sada akreditovano tri od osam mjera: Joković, Foto: borispejovic@gmail.com
Do sada akreditovano tri od osam mjera: Joković, Foto: borispejovic@gmail.com

Akreditacija mjera koje obuhvata novousvojeni IPARD III 2021-2027 program podrazumijeva uspostavljanje sistema koji zadovoljava sisteme provjere Evropske unije (EU), odnosno koji je u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima koji upravljaju ovim oblastima.

To je saopšteno “Vijestima” iz Ministarstva poljoprivrede, kojim rukovodi Vladimir Joković, a iz kojeg priznaju da su nekad uslovi EU prilično rigorozni.

”Neophodno je pored jačanja administrativnih kapaciteta u kadrovskom smislu i uspostavljanje IT sistema za praćenje implementacije mjera, dok je za pojedine mjere neophodno manje usaglašavanje već postojećeg sistema. Ono što je neupitno je to da će strukture ovog ministarstva, kao i one koje su zajedno sa nama zadužene za implementaciju EU podrške nastojati da akredituju sve mjere koje su predstavljene IPARD III programom, a ujedno i u toku implementacije istog pristupe izmjeni programa kako bi implementacija bila što uspjenija, a sve u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima”, naveli su iz ministartsva.

Usvajanjem IPARD III programa od strane Evropske komisije Crna Gora je na raspolaganju dobila bespovratnih 63 miliona eura. Imajući u vidu da se ovaj program partnerski realizuje između Crne Gore i EU, država je dužna da obezbijedi novac za kofinansiranje, koji u konkretnom slučaju iznosi oko 19 miliona eura, što znači da će potencijalni korisnici IPARD III u narednom programskom periodu na raspolaganju imaju 82 miliona eura.

Međutim, sam program sadrži osam mjera, od kojih je Crna Gora do sada akreditovala, odnosno dobila ovlašćenja Evropske komisije da može sprovoditi tri mjere.

Ako ostane takvo stanje to znači da će umjesto predviđenih 63 miliona novca EU, poljoprivrednici na raspolaganju dobiti 44,75 miliona, jer toliko vrijede tri mjere koje se mogu koristiti.

Iz Ministarstva su dodali da se povećanjem broja mjera povećava opseg potencijalnih korisnika podrške kao i potencijalnih investicija.

”Kako je i predviđeno IPARD III programom, nastaviće se sa implementacijom već akreditovanih mjera, dok će se u skladu sa predstavljenom dinamikom akreditovati nove mjere. Akreditacija podrazumijeva uspostavljanje Sistema koji zadovoljava sisteme provjere EU, odnosno koji je u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima koji upravljaju ovim oblastima”, saopštili su iz Ministarstva.

Do sada je akreditovana mjera koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu, kroz koju poljoprivrednici mogu konkurisati za izgradnju i rekonstrukciju svojih imanja, nabavku ili zakup nove namjenske mehanizacije i opreme. Preko mjere investicije u fizički kapital će se, tvrde iz ministarstva, unaprijediti konkurentnost poljoprivredno-prehrambenog sektora, poboljšati efikasnost proizvodnje i održivost, a treća akreditovana mjere se odnosi na diverzifikacija gazdinstava i razvoj poslovanja, a namijenjena je prije svega razvoju ruralnog područja, odnosno seoskog turizma.

Mjere koje su obuhvaćene programom, ali koje od strane ministarstva još nisu akreditovane odnose se na: agro-ekološke-klimatske mjere i mjere organske proizvodnje, realizaciju lokalnih razvojnih strategija - LEADER pristup, investicije u ruralnu javnu infrastrukturu, tehničku pomoć i zasnivanje i zaštitu šuma.

Ako bi dobila saglasnost od Evropske komisije, Ministarstvo, odnosno poljoprivrednici bi mogli da računaju na dodatnih 18,25 miliona novca EU kroz ove mjere.

Novac iz IPARD programa izdvojen na godišnjem nivou mora biti utrošen u roku od tri godine nakon potpisivanja finansijskog sporazuma za svaku pojedinačnu raspodjelu po godinama, a u suprotnom se vraća u budžet EU, što znači da se sredstva iz IPARD III programa mogu koristiti do 2030. godine.

Poljoprivrednici se za novi program mogu prijaviti od 2024. godine, s obzirom da se raspoloživi novac iz IPARD II programa može koristiti do kraja 2023. godine.

Ako se sve mjere akredituju i realizuju iz ministarstva očekuje da će to generisati dodatnih 9,53 miliona eura bruto dodate vrijednosti i otvoriti 789 novih radnih mjesta, kao i da će se podržati preko 1.000 korisnika.

Bonus video: