Nikšićka industrija pala na hiljadu radnika

U gradu pod Trebjesom ima 15 poslodavaca sa preko sto radnika, među njima je i jedna osnovna škola, dvije firme za obezbjeđenje, Komunalno, Vodovod, dvije kompanije koje prestaju sa radom...

38514 pregleda 42 komentar(a)
Od industrijske perjanice do grada iz kojeg se odlazi: Nikšić, Foto: BORIS PEJOVIC
Od industrijske perjanice do grada iz kojeg se odlazi: Nikšić, Foto: BORIS PEJOVIC

U Nikšiću, nekadašnjem industrijskom gigantu, sada postoji 15 poslodavaca koji imaju više od 100 radnika, pokazuje analiza predatih finansijskih izvještaja za prošlu godinu koja se odnosi na preduzeća čije je sjedište u ovom gradu.

Među tih 15 nalazi se jedna osnovna škola, dvije firme za obezbjeđenje, Komunalno, Vodovod, dvije kompanije koje prestaju sa radom... Krajem 80-ih godina samo u nikšićkoj proizvodnoj industriji je radilo 18 hiljada radnika, od čega u Željezari oko 7,5 hiljada. Sada, nakon 30 godina tranzicije, u proizvodnim kompanijama u ovom gradu radi oko hiljadu radnika, a uskoro i manje ako Željezara ne nastavi rad.

Prema ovim podacima najveći poslodavac u Nikšiću je Elektroprivreda sa 975 radnika, međutim to se odnosi na njen ukupan broj zaposlenih a ne samo na one čije je radno mjesto u gradu pod Trebjesom.

Druga po veličini kompanija je “Guardian World” koja se bavi obezbjeđenjem sa 347 zaposlenih, dok je 293 radnika na trećem mjesti “Ramel” čija je djelatnost postavljanje elektroinstalacija.

Na četvrtom mjestu je Željezara Tosčelik koje je na kraju prošle godine imala 262 radnika. Njen vlasnik Tosjali grupa najavila je da će od 1. septembra sa svim radnicima raskinuti ugovor o radu. Pregovori o prodaji fabrike nikšićkom biznismenu Miodragu Daki Davidoviću su, kako sada stvari stoje propali, a u ponedjeljak bi mogli početi pregovori u kojima bi zainteresovani kupci mogli biti Vlada i Elektroprivreda.

Peti po veličini poslodavac je pivara Trebjesa sa 220 zaposlenih. a zatim slijede Vodovod i kanalizacija sa 196, firma za obezbjeđenje “Vector System” sa 185, Komunalno sa 173 i Mesna industrija Goranović sa 171 radnikom.

Na desetom mjestu je građevinska firma “Mehanizacija i programat” sa 156 radnika, firma za prodaju obuće “Uno - NK” sa 150, preduzeće za izradu građevinske stolarije “VHM Solutions” sa 130, “Uniprom” sa 113, “Bumech” sa 110 radnika, dok broj poslodavaca sa više od sto radnika zaokružuje Osnovna škola “Mileva Lajović - Lalatović” sa tačno 100 zaposlenih.

Značajan broj radnika iz firmi za obezbjeđenje nije angažovano samo iz Nikšića već i iz drugih gradova gdje imaju poslove. Takođe firma “Uno - NK” prodavnice obuće ima širom Crne Gore, a većina radnika “Uniproma”, koji je samo registrovan u Nikšiću, radila je ili možda još radi u Kombinatu aluminijuma u Podgorici, dok je filijala poljske firme “Bumech”, angažovane za iskopavanje rude boksita, u aprilu ove godine prestala sa radom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, u Nikšiću je u junu radilo 16.546 radnika, čija je prosječna plata iznosila 697 eura, odnosno bila je nešto niža od državnog prosjeka od 708 eura. U junu prošle godine u ovom gradu je radilo 13.719 radnika, čija je prosječna zarada bila 507 eura.

Nikšić je u junu imao 14.708 penzionera, čija je prosječno primanje iznosilo 342 eura što je nešto više od prosječne penzije na nivou države. Lani u istom mjesecu u ovom gradu penziju je primalo 15.460 penzionera, čiji je prosjek bio 305 eura.

Na Birou rada u junu ove godine bilo je 4.759 nezaposlenih, što je zvanično hiljadu manje nego u istom mjesecu lani.

Socijanu pomoć - materijalno obezbjeđenje u Nikšiću prima 918 ugroženih porodica sa 2.798 članova. Ukupan iznos u junu podijeljene socijane pomoći i drugih prava iz oblasti socijane zaštite iznosio je 1,16 miliona eura.

U Opštini radnika koliko u Željezari i Trebjesi zajedno

Prema podacima iz Izvještaja o realizaciji plana optimizacije javne uprave na kraju 2020. godine, u administraciji Opštine Nikšić i njenim preduzećima i ustanovama radilo je ukupno 1.138 radnika. Od tog broja sama opštinska administracija je imala 430 radnika, lokalne ustanove 172, opštinska preduzeća 531, a druge njene institucije pet zaposlenih.

Ovo znači da samo u administraciji Opštine radi skoro isto zaposlenih koliko u Željezari i Trebjesi zajedno. Odnosno ukupno u lokalnoj samoupravi ima više radnika nego u cijeloj proizvodnoj industriji Nikšića.

Bonus video: