U julu granicu prešlo 874.244 vozila

Glavni razlog čekanja na graničnim prelazima je u saobraćajnoj infrastrukturi, tvrde iz Uprave policije

13744 pregleda 9 komentar(a)
U junu preko Božaja prešlo 57.878 vozila (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
U junu preko Božaja prešlo 57.878 vozila (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

U julu 2022. godine na graničnim prelazima u Crnoj Gori registrovan je mjesečni prelazak od 874.244 vozila, a glavni razlog čekanja je u saobraćajnoj infrastrukturi, odnosno infrastrukturi graničnih prelaza.

To je “Vijestima” saopšteno iz Uprave policije.

U junu ove godine, u državu je ušlo gotovo 100.000 vozila više nego u istom periodu 2021.

”U junu 2022. godine na graničnim prelazima u Crnoj Gori registrovan je mjesečni prelazak 523.727 vozila. Tokom juna 2021. godine na graničnim prelazima je registrovano 424.509 vozila, juna 2020. godine taj broj je iznosio 95.038 vozila, a u junu 2019. godine Uprava policije je na graničnim prelazima registrovala prelazak 474.352 vozila”, navodi se u odgovorima Uprave policije.

U junu ove godine najviše vozila ušlo je preko graničnog prelaza Sukobin - 81.690, zatim GP Dobrakovo (76.898), Debeli brijeg (64.385), Božaj (57.878) i Sitnica 46.723 vozila.

”Tokom jula 2022. godine na graničnim prelazima u Crnoj Gori registrovan je mjesečni prelazak od 874.244 vozila. Jula 2019. godine zabilježen je prelazak 763.734 vozila, dok je u avgustu te godine ovaj broj dostigao 1.069.923 vozila”, objašnjeno je iz Uprave policije.

Oni su konstatovali da su granični prelazi na kojima se najviše čeka na prelazak državne granice ujedno i najopterećeniji...

”Osim ovoga, veća zadržavanja vozila tokom mjeseca jula i na početku avgusta su bila promjenljiva (u zavisnosti od dana u nedjelji i vremena prelaska) i povremeno su bilježena na većim drumskim graničnim prelazima, pa su i dalje moguća zadržavanja na graničnim prelazima Ranče, Vraćenovići, Ilino brdo, Šćepan Polje, Dračenovac i Kula”.

granični prelaz, granica
foto: Boris Pejović

U skladu sa Planom mjera i aktivnosti za vrijeme turističke sezone i Zakonom o graničnoj kontroli, kada vrijeme čekanja na drumskim graničnim prelazima postaje predugo, pojašnjavaju da se tada vrši odstupanje od režima granične provjere, na način što se vrši propuštanje pojedinih radnji: “Prilikom čega se prioritet daje provjeri ulaska u zemlju, a sve u cilju smanjenja vremena zadržavanja na granici”.

”Glavni razlog čekanja je saobraćajna infrastruktura, pa samim tim i infrastruktura graničnih prelaza, koja nije planirana da podrži nekoliko puta uvećan prelazak putnika i vozila, posebno u samom špicu sezone, kada se povećava i do deset puta. Ovo se posebno odnosi na drumske granične prelaze s obzirom na to da se putnici često opredjeljuju za sopstveni prevoz, u odnosu na kolektivne vidove saobraćaja turističkim autobusima i putem aerodromskih i lučkih graničnih prelaza”, navode iz UP.

”NIJE SE ČEKALO PET SATI”

Odgovarajući “Vijestima” na pitanje: da li je tačna konstatacija jednog od čitalaca da se na graničnom prelazu Vraćenovići, prije dva vikenda, na ulazu u Crnu Goru čekalo i po pet sati, oni su konstatovali da je čekanje iznosilo “najviše do dva i po sata”.

”Zajednički granični prelaz Vraćenovići - Deleuša raspolaže sa pet kolovoznih traka, odnosno pet kontrolnih mjesta, od kojih je po jedna opredijeljena za ulaz - izlaz teretnog saobraćaja. I pored predviđene operativnosti od tri kolovozne trake/kontrolna mjesta za putnički saobraćaj, kada je god to moguće, oslobađa se dodatna - četvrta traka za putnički saobraćaj, pa se u tom pogledu ulaz - izlaz iz zemlje za putnički saobraćaj, na osnovu procjene situacije na terenu vrši u razmjeri 2/2 ili nerijetko 3/1 u korist kontrole ulaska u zemlju”, saopšteno je iz policije.

Provjere na tom graničnom prelazu, navode, obavljaju se po sistemu “one stop” što u praksi znači da se u isto vrijeme vrši kontrola jednog vozila sa putnicima od strane granične policije Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

”Međutim, kako svaka zemlja raspolaže sa odvojenim informacionim sistemima i bazama podataka, granične provjere se vrše zasebno, tj. kada završi policijski službenik jedne države, dokumentaciju preuzima policijski službenik druge države, pri čemu nije moguće fizičko oslobađanje prostora na traci za dolazak novog vozila sa putnicima na kontrolno mjesto, već se za to čeka da kontrola bude izvršena od strane službenika obje granične policije. Kao posebno otežavajući faktor pri ovakvom sistemu vršenja granične kontrole, navodimo razliku u procedurama za njeno sprovođenje, pa tako kolege iz granične policije Bosne i Hercegovine mogu vršiti propuštanje pojedinih radnji isključivo u odnosu na njihove državljane, dok se prema svima ostalim sprovodi standardni režim graničnih provjera”, pojasnili su iz UP.

Poručuju da i pored svih objektivno navedenih, otežavajućih faktora, kao i činjenice da je “špic” turističke sezone, zadržavanje na zajedničkom graničnom prelazu Vraćenovići - Deleuša u toku prethodnog vikenda je, u veoma kratkom vremenskom intervalu, iznosilo najviše do dva i po sata.

”Osim toga značajno je da napomenemo da se na navedenom graničnom prelazu svakodnevno evidentiraju prekidi u napajanju elektičnom energijom, koji nerijetko traju i po nekoliko sati, što dodatno usporava i otežava vršenje granične kontrole. Dakle, granična policija policija preduzima sve mjere i aktivnosti u skladu sa propisima koji uređuju prelazak državne granice, kako bi što više ubrzali protok putnika i vozila preko graničnih prelaza. Međutim, limitirana infrastruktura i višestruko povećani promet putnika su glavni uzroci sveukupne percepcije javnosti po ovom pitanju”, zaključili su iz Uprave policije.

141.722

vozila prešla su u julu 2022. godine preko graničnog prelaza Dobrakovo. Slijede Sukobin sa 132.952, Debeli Brijeg 103.683, Sitnica 77.995, Dračenovac 71.343 i Božaj 70.838

Bonus video: