U Nikšiću počelo uništavanje cigareta zaplijenjenih u Luci Bar; Abazović: Šverc generator mnogih problema u državi

U krugu fabrike "Javorak" biće spaljeno oko 1.500 paketa cigareta

33257 pregleda 83 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Uprava prihoda i carina (UPC) u krugu fabrike "Javorak MB" u Nikšiću spalila je oko 1.500 paketa cigareta koje su bile skladištene u magacinu "Montenegrobonus" u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

Kako je ranije saopšteno iz Uprave prihoda i carina, uništenje se sprovodi u cilju okončanja postupka "po Zahtjevu privrednog društva od 22.2.2022. godine i Zahtjevu istog privrednog subjekta od 7.4.2022. godine".

Spaljivanju cigareta prisustvovali su direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, premijer Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Abazović je kazao da na uličnom tržišnu vrijednost zapljenih cigareta je oko milion eura.

"Proces suzbijanja šverca cigareta je jedan od najznačajnijih koji sprovodi Vlada. Šverc cigareta kao jedan od najunosnijih biznisa bio je ogroman u prethodnim decenijama i generator je mnogih problema koje je ova zemlja imala u prethodnom periodu i koje ova zemlja ima i trenutno. Uz šverc narkotika, odnosno kokaina, predstavlja okosnicu oko kojeg se okuplja organizovani kriminal, prteko kojeg se finansiraju određene strukture, vjerovatno i političke i zbog čega je i nastala ogromna panika vezano za rad ove Vlade", rekao je Abazović.

Podsjetio je da je i u maju zaplijenjena velika količina švercovanih cigareta.

Dritan Abazović, Rade Milošević, Filip Adžić
foto: gov.me

"I ta roba je na sigurnom i biće upita da li će i ta roba biti završena u peći, a to ćemo znati nakon što budemo imali konsultacije sa našim međunarodnim partnerima. Ne želimo da se igramo sa reputacijom države i spremni smo da ako to bude potrebno da bi naš međunarodni ugled i reputacija bili podignuti na veći nivo, mi smo spremni da idemo u tom pravcu da se ta roba ne proda van Crne Gore, nego da završi u peći. Svaka paklica koja završi u vatri znači veliki udarac na organizovani kriminal jer oni u tom trenutku shvataju da tu robu trajno gube. Sve dok je ona negdje uskaldište i u procesu je prije čina uništenja postoji ta nada da možda može da se ukrade, preuzme ili da se vrati. Šaljemo jasnu poruku da kada je riječ o švercu cigareta , mi bi voljeli da sav završi u peći, a da ljudi koji su ga sprovodili ili namjeravaju da ga sprovode možda i u budućnosti završe tamo gdje im je i mjesto", kazao je Abazović.

Bonus video: