Ukinut direktorat za kriptovalute

Spajić je tvrdio da bi u industriji kriptovaluta u Crnoj Gori posao moglo da nađe desetak hiljada ljudi

16549 pregleda 18 komentar(a)
Nova sistematizacija usvojena krajem jula: Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zekovic
Nova sistematizacija usvojena krajem jula: Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zekovic

U novom Pravilniku u unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finansija, koji je Vlada usvojila krajem jula, nema Direktorata za blokčejn i kriptovalute, kao i niz drugih koji su formirani u vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića, dok je ministar finansija i socijalnog staranja bio Milojko Spajić.

U odnosu na prošli pravilnik Ministarstva finansija, koji je obuhvatao i socijalno staranje, a koji je pri formiranju sadašnje Vlade izdvojen u posebno ministarstvo, u novom je 12 direktorata manje.

Pri formiranju Direktorata za blokčejn i kriptovalute iz tadašnjeg Spajićevog resora je saopšteno da će on vršiti, između ostalih, poslove koji se odnose na vođenje politike, uspostavljanje zakonskog i regulatornog okvira kojim se reguliše rudarenje i upotreba kriptovaluta i blokčejn tehnologija, otklanjanje regulatornih i administrativnih prepreka za uspostavljanje i upotrebu kriptovaluta i blokčejn tehnologija.

”Kriptovalute i blokčejn tehnologije predstavljaju veoma značajan segment finansija i iz dana u dan je sve više njihovih korisnika. Upravo zbog toga, ministarstvo je donijelo odluku da posebnu pažnju posveti regulisanju i razvoju te oblasti u Crnoj Gori, čime se svrstavamo rame uz rame sa nekim od najrazvijenijih država svijeta, koje su tek nedavno pristupile njenoj regulaciji”, saopšteno je tada iz ministarstva.

Spajić je tvrdio da bi u industriji kriptovaluta u Crnoj Gori posao moglo da nađe desetak hiljada ljudi.

Prema novoj organizacionoj strukturi Ministarstvo finansija će imati devet direktorata i to: za državni budžet, za ekonomsko-finansijski sistem, za upravljačku strukturu, za finansiranje i ugovoranje sredstava EU pomoći, za poreski i carinski sistem, za centralnu harmonizaciju i razvoj unutrašnjih kontrola, za imovinsko - pravne poslove, za politiku javnih nabavki i državni trezor.

U prošlom pravilniku je formiran direktorat za kontrolu Uprave prihoda i carina, koji je imao dvije direkcije - za nadzor nad radom Uprave prihoda i carine (UPC) i nadzor poreske politike, a on je sada ukinut.

”Ovaj Direktorat vrši nadzor nad radom UPC, prati realizaciju poreske politike, predlaže mjere za unapređenje poreske politike i poreskog postupka i ocjenjuje efikasnost naplate javnih prihoda. Priprema uslove za uspostavljanje efikasnijeg sistema kontrole i naplate javnih prihoda”, pisalo je u prošlom Pravilniku o sistematizaciji opisa poslova direktorata.

Iz ministartstva su tada rekli da će taj direktorat dati nemjerljiv doprinos efikasnoj realizaciji poreske politike i što je još značajnije, efikasnom ostvarivanju plana naplate javnih prihoda.

Novom sistematizacijom ukinuti su i direktorati za budžetsku inspekciju i suzbijanje nepravilnosti i prevara, za evropske integracije i međunarodnu saradnju, i za investiciono-razvojne projekte, a svi oni su bili u mandatu prethodne Vlade.

Ministarstvo finansija u novoj organizacionoj strukturi će imati i pet odjeljenja i to za unutrašnju reviziju, za suzbijanje nepravilnosti i prevara, za evropske integracije, međunarodnu saradnju i programiranje i implementaciju EU fondova i za unutrašnju reviziju fondova EU u javnom sektoru i za budžetsku inspekciju.

Bonus video: