”Nika” i “Srna” povećali otkupne cijene

Sadašnja prosječna otkupna cijena mlijeka, zavisno od kvaliteta i količine isporuke, iznosi 40 centi, državne subvencije iznose od osam do 17 centi, a neke opštine učestvuju u premije sa još jedan do osam centi po litru

4106 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Nekoliko mljekara poput “Nike” i “Srne” povećali su za po dva do tri centa otkupne cijene mlijeka svojim kooperantima, dok se narednih dana očekuje odgovor ostalih mljekara i sirara, epilog je jučerašnjeg sastanka predstavnika proizvođača mlijeka, prerađivača i Ministarstva poljoprivrede.

Predstavnik proizvođača mlijeka Milan Iković kazao je da su mljekare u julu povećale cijena mlijeka u marketima, zbog čega su proizvođači tražili da se povećaju cijene otkupljenog mlijeka, jer se cijene stočne hrane nalaze na rekordno visokom nivou.

Sadašnja prosječna otkupna cijena mlijeka, zavisno od kvaliteta i količine isporuke, iznosi 40 centi, državne subvencije iznose od osam do 17 centi, a neke opštine učestvuju u premije sa još jedan do osam centi po litru.

”Sa ovim otkupnim cijenama ne možemo pokriti troškove zbog čega tražimo da se povećaju. Ne možemo se osloniti na premije države jer su privremeno povećane za tri centa do Nove godine, i zavise od brojnih strogih uslova zbog čega mnogi mljekari dobijaju samo minimalne”, kazao je Iković.

Bonus video: