Radnici HTP Boka došli da podrže Željezarce: "I mi tražimo prijem kod Abazovića"

Predstavnik radnika HTP Boka Đorđe Rajak kazao je da se duguje između 4,5 i pet miliona eura radnicima kojih je preko 200

8641 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Ivan Ivanović
Foto: Ivan Ivanović

Predstavnici radnika hotelskog preduzeća Vektra Boka došli su danas ispred zgrade Vlade kako bi pružili podršku radnicima Željezare ali i kako bi zatražili prijem kod premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića.

U zgradi Vlade treba da se održi sastanak između predstavnika radnika Željezare, premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, ministra finansija Aleksandra Damjanovića i predsjednika odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Milutina Đukanovića.

"Naši problemi traju 17 godina i niko se za njima ne okreće. Prvenstveno smo ovdje došli da se solidarišemo sa radnicima Željezare jer 'stradali smo i posječeni smo od iste sablje'. Osjećamo potrebu da podržimo i spasimo bar gram radničkih prava", rekao je "Vijestima" predstavnik radnika HTP Boka Đorđe Rajak.

Rajak je naveo da kupoprodajni ugovor HTP Boka nije ispoštovan ni pet odsto.

"Iz tog kupoprodajnog ugovora se posebno socijalni program nije primijenio, niti kolektivni ugovor niti pojedinačni ugovori o radu. Tražili smo sva svoja prava preko Privrednog suda gdje smo doživjelo potpuni fijasko jer nikada nismo dobili odgovor", naveo je on.

Dodao je da se duguje između 4,5 i pet miliona eura radnicima kojih je preko 200.

"Tražili smo pismeno tri puta prijem kod premijera a tražićemo i danas", naveo je Rajak.

On je podsjetio kakav je turistički gigant bila HTP Boka.

"Nekada je imala 11 hotela, dva motela, 67 manjih objekata, sa 1.765 zaposlenih 500 sezonskih radnika. Jedno vrijeme smo bili jači i od Dubrovnika", poručio je Rajak.

Vlasnik kompanije “Vektra Boka” Dragan Brković i njegovi sinovi, te izvršni direktor Milić Popović, privedeni su krajem avgusta prošle godine. Tada su osumnjičeni da su preko firmi čiji su vlasnici prilikom privatizacije i reorganizacije počinili brojne malverzacije i na taj način oštetili HTP Boka za više miliona eura.

Nakon što je kupio HTP “Boka”, kao prvorangirani ponuđač na tenderu za prodaju državnih 59,4 odsto akcija, Brković se u decembru 2007. obavezao da će u naredne tri godine u razvoj preduzeća investirati 50 miliona eura, što se nije desilo.

Uprkos tome, nakon tri godine, umjesto raskida ugovora, aneksom je dobio produžetak investicionog perioda.

Privredni sud uveo je stečaj 13. juna 2015. zbog duga od četiri miliona eura prema CKB. U decembru 2015. izglasan je Plan reorganizacije, ali zbog žalbe OTP faktoringa postupak je trajao još godinu.

Planom reorganizacije predviđeno je da se prodajom dijela obezbijedi 25,69 miliona eura za isplatu dugova, najvećim dijelom prodajom imovine. Ustavni sud je 2018. godini poništio jedan član Zakona o stečaju, pa se od tada sva potraživanja radnika moraju svrstati u prvi isplatni red.

Bonus video: