UPC odgovorio ASP-u: Objelodanjivanje tražene informacije predstavljalo bi kršenje Zakona o poreskoj administraciji

"Kako je odredbom čl. 14 Zakona o slobodnom pristupu informacijama propisano da organ vlasti može ograničiti pristup informaciji ili dijelu informacije, ako je informacija poslovna ili poreska tajna, to je ovaj organ postupajući po zahtjevima NVO 'Akcija za socijalnu pravdu', donio rješenja kojim se odbijaju zahtjevi stranke kao neosnovani"

6266 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen/ Vlada CG
Foto: Printscreen/ Vlada CG

Postupajući po zahtjevima NVO "Akcija za socijanu pravdu" (ASP) Uprava prihoda i carina (UPC) utvrdila je da se zahtijevane informacije nalaze u njenom posjedu, ali da se zahtjevi ne mogu usvojiti, iz razloga što tražene informacije predstavljaju poresku tajnu u smislu čl. 16 st. 1 Zakona o poreskoj administraciji.

To je saopšteno iz UPC, povodom ranijeg saopštenja ASP u kojem se između ostalog navodi da Uprava "krije plaćanja Blaža Đukanovića i povlašćenih, koncesione naknade prvi put proglašene tajnom"

Iz UPC podsjećaju da je ASP od 23.06.2022. godine uputiio tri zahtjeva za slobodan pristup informacijama, kojima je tražen pristup informacijama odnosno dostava kopija podataka o iznosu ukupno plaćenih koncesionih naknada od strane konkretnih koncesionara – privrednih društava, a sa kojim rasplaže ovaj organ.

"Pomenutom odredbom je propisano da je poreska tajna svaka informacija ili podatak o poreskom obvezniku kojim raspolaže poreski organ, osim informacije i podataka koji su taksativno naznačeni, i to - za koje poreski obveznik pismeno izjavi da se radi o poreskoj tajni; koji se ne mogu povezati sa konkretnim poreskim obveznikom niti se na drugi način identifikovati; vezanih za postojanje poreskog duga, ukoliko je hipoteka, odnosno fiducija kao način obezbjeđenja upisana u javne knjige; o registraciji poreskog obveznika, PIB, nazivu i adresi sjedišta; o registraciji obveznika doprinosa, odnosno osiguranika za obavezno socijalno osiguranje; o vrijednosti nepokretne imovine; koje poreski obveznik objavljuje kvartalno o listi poreskih dužnika", navode iz UPC.

Shodno citiranoj zakonskoj normi, kako kažu, lako je utvrditi da su zahtijevane informacije od strane NVO "Akcija za socijalnu pravdu" poreska tajna.

"Kako je odredbom čl. 14 Zakona o slobodnom pristupu informacijama propisano da organ vlasti može ograničiti pristup informaciji ili dijelu informacije, ako je informacija poslovna ili poreska tajna, to je ovaj organ postupajući po zahtjevima NVO 'Akcija za socijalnu pravdu', donio rješenja kojim se odbijaju zahtjevi stranke kao neosnovani", piše u saopštenju.

Dodaju da je u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama sproveden i test štetnosti.

"I utvrđeno je da bi objelodanjivanje ove informacije predstavljalo kršenje pozitivnih propisa, konkretno Zakona o poreskoj administraciji, te da ne postoji preovlađujući javni interes za objelodanjivanjem ovih informacija u smislu istog zakona. Napominjemo da je intencija Uprave prihoda i carina u njenom djelovanju isključivo postupanje u skladu sa zakonom, te prevazilaženju loše prakse ukoliko je ista postojala do sada u svim segmentima postupanja i na svim nivoima", kažu iz UPC.

Tvrdnje koje je NVO "Akcija za socijalnu pravdu" iznijela u medijima na postupanje Uprave prihoda i carina, navodi UPC, u ovom slučaju su tendeciozne i netačne i nije jasno zašto se stranka odlučila za medijsko, a ne institucionalno djelovanje.

"U prilog tome, govori i činjenica da su do sada dva odbijajuća rješenja Uprave prihoda i carina postala pravosnažna, a da NVO 'Akcija za socijalnu pravdu', kao nezadovoljna stranka nije iskoristila mogućnost za izjavljivanje žalbi radi preispitivanja i poništenja istih", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: