poručio da je potrebna kompleksna reforma zakona

Spajić: Kroz Evropu sad 2 minimalna penzija 450 eura

Spajić kazao da je clj pokreta Evropa sad da prosječne plate budu 1.000 eura, minimalne penzije 450 eura, te da se u potpunosti iskorijeni nezaposlenost

18286 pregleda 88 komentar(a)
Foto: Ivan Ivanović
Foto: Ivan Ivanović

U drugoj fazi projekta "Evrope sad" želimo da minimalna penzija bude 450 eura.

To je saopštio jedan od osnivača pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić na današnjoj konferenciji.

On je kazao da će tome prethoditi kompleksna reforma zakona, a upitan kada bi penzioneri mogli osjetiti najavljeno povećanje odgovorio je da je okvirni rok 12 mjeseci po stupanju na funkcije nakon izbora, te da očekuje da implementacija bude fazna.

"Mi smo pri Evropi sad 1 promijenili 19 zakona. Takođe predviđamo da će se toliko zakona promijeniti pri ovi Evropi sad 2", rekao je Spajić.

On je kazao da je za ostvarivanje plana potrebna dubinska reforma Fonda PIO, a kao jednu od mjera najavio je i da bi se naknade za nezaposlene preusmjeravale prema penzionerima, jer je plan, kako navodi, i da se nezaposlenost svede na minimum.

On je kazao da ideja Evrope sad bez ruku u parlamentu ne može pobijediti, te da je to jedan od razloga zašto su se politički aktivirali.

"Ispunićemo 100 odsto sve toga što kažemo", tvrdi Spajić.

Dodao je da cilj pokreta Evropa sad da prosječne plate budu 1.000 eura, minimalne penzije 450 eura, te da se u potpunosti iskorijeni nezaposlenost.

"Ako ovo ne sprovedemo u rekordnom roku desiće se egzodus", neveo je on.

Spajić je dodao i da trenutno preko 100 hiljada penzionera prima manje od 450 eura.

Njegov kolega Jakov Milatović kazao je da će fokus rada pokreta Evropa sad biti da poboljša socijalno-ekonomski položaj penzionera.

"Da nismo smijenjeni mi bismo danas sprovodili penzionu reformu, ali su stvari otišli nekim drugim tokom", rekao je on.

On je kazao da je stanje u Fondu PIO godinama unazad bio poražavajuće, a da je dolaskom 42. Vlade to prekinuto.

"Ali vidite da je 43. Vlada vratila istrošeni partijski kadar i oni danas žele da raskrste sa direktorom Fonda PIO Rankom Aligrudićem", rekao je Milatović.

On je naveo da su visoke penzije u Crnoj Gori imali oni koji su bili najveći krivci za položaj penzionera, a kao primjer naveo je sadašnjeg ministra spoljnih poslova Ranka Krivokapia čija je penzija bila 2.000 eura.

Na konferenciji je govorio i predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore (PIR) Momo Joksimović.

Sa tom partijom Evropa sad je najavila buduću saradnju.

Joksimović je kazao da su danas penzioneri obeshrabljeni i zaboravjeni od Skupštine.

"Penzionera se sjete samo pred izbore", naveo je on.

Dodao je da najavljena minimalna penzija od 253 eura nije dovoljna za preživljavanje.

"Nećemo biti više ničiji najamnici već sopstveni krojači naših sudbina", rekao je Joksimović.

Vlada planira da za četiri mjeseca uveća deficit šest puta

Milatović je kazao da svakodnevno slušaju tužbalice iz Vlade o stanju javnih finansija, a da su one nikada bolje, što pokazuje da su prihodi u budžetu značajno veći od plana.

Spajić je naveo da je za očekivati da se u avgustu ostvari suficit u budžetu, što bi značilo deficit za prvih osam mjeseci od jedan odsto BDP-a.

"Po onome što ministar finansija (Aleksandar Damjanović) priča da ćemo kraja godine imati deficit od sedam odsto. Oni planiraju da za četiri mjeseca povećaju deficit sa jedan na sedam odsto okrivljujući nas za to. Da li to ima ikakve logike. To je dodatnih 300 miliona troškova. Gdje su te pare", rekao je Spajić.