Đurović: Vlada će razmotriti mogućnost zabrane izvoza peleta

Pozivaju građane da prijave nadležnim organima, tržišnoj inspekciji i Ministarstvu poljoprivrede sve slučajeve nepoštovanja mjera cijena peleta.

8696 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomskog razvoj i turizma razmotriće mogućnost privremene zabrane izvoza peleta, ukoliko se nastavi praksa nepoštovanja odluke o ograničavanju cijene peleta.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju ministarstava ekonomskog razvoja i turizma, poljoprivrede, šumarstva "u kontinuitetu pratw situaciju na tržištu peleta u Crnoj Gori".

Navode da imaju saznanje da određeni proizvođači ne poštuju odluku o ograničavanju cijena peleta na maksimalno 269 eura po toni kada se kupuje kod njih i 320 eura u trgovini na malo, kao ni postignuti dogovor o obezbjeđivanju 15 odsto proizvodnje za potrebe domaćeg tržišta.

Ukoliko se takva praksa nastavi, navode u zajedničkom saopštenju, da će MERT u cilju zaštite građana, razmotriti mogućnost privremene zabrane izvoza peleta.

Odluku o ograničavanju cijena peleta Vlada je donijela početkom avgusta zbog stanja na tržištu i značajnog porasta cijene ovog proizvoda u odnosu na prethodnu godinu. To je, kako navode, učinjeno u cilju zaštite životnog standarda građana, posebno u vrijeme pribavljanja neophodnih zaliha za predstojeću sezonu grijanja.

Podsjećaju da je nakon primjene mjere cijena peleta u zemlji najniža u regionu.

Iz pomenutih ministarstava pozivaju građane da prijave nadležnim organima, tržišnoj inspekciji i Ministarstvu poljoprivrede sve slučajeve nepoštovanja ove mjere.

Dodaju da se prema podacima Monstata u Crnoj Gori godišnje proizvede od 80-90 hiljada tona peleta, dok su domaće potrebe oko 20 hiljada tona.

Bonus video: