Danas skup "Za spas Željezare"

Radnici Željezare već tri mjeseca protestuju zbog najave poslodavca da će 1. septembra njih 229 ostati bez posla, a da će zadržati samo 25 zaposlenih

8527 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Danas će u pet do 12 časova, ispred Željezara Tosčelik biti održan skup za spas tog preduzeća, a Sindikat je pozvao sve bivše radnike nekadašnjeg industrijskog giganta, ali i svih "oronulih preduzeća" iz Nikšića, kao i sugrađane da im se pridruže i zajedno poruče da ne daju Željezaru.

Poziv su, putem medija, uputili i predsjednicima države, Vlade i Skupštine, predsjednicima Opštine i Skupštine Opštine Nikšić, kao i predsjednicima klubova svih političkih partija.

Radnici Željezare već tri mjeseca protestuju zbog najave poslodavca da će 1. septembra njih 229 ostati bez posla, a da će zadržati samo 25 zaposlenih.

Pregovori turskog investitora i Elektroprivrede (EPCG), koja je zainteresovana za kupovinu Željezare, još uvijek traju, a EPCG je nedavno tražila produženje roka za dva mjeseca kako bi uspjela da završi posao. Iako je vlasnik, kako su kazali iz Sindikata, pristao da produži rok za ta dva mjeseca, dva sata kasnije počeo je sa isplatom otpremnina.

"Željezara je ponos Nikšića i ponos Crne Gore. Jedino što je tačno izjavila za svog mandata bivša ministarka ekonomije. Sad smo posle silnih koktela sa turskim investitorom dovedeni u ovu situaciju. E pa neće moći gospodo. Je li ovo taj državni interes Igore Lukšiću? Da pošaljete ljude na ulicu? Da ostavite 230 porodica bez kore hljeba? Da Turci razvijaju privatni biznis u Nikšiću? Zaboravili ste da su ljudi koji rade u Željezari čelični ljudi. Iako je prošlo 90 dana nijesu i neće odustati. Pozivamo EPCG i Dritana Abazovića da pokažu da su odgovorni, da nijesu kao ovi ‘bivši’ i da pomognu radnicima Željezare. Da se ova kompanija vrati u državno vlasništvo, što je jedino ispravno. Nikšić će sjutra pokazati da je perjanica Crne Gore", poručio je predsjednik Sindikata Željezare, Ivan Vujović, na svom FB profilu.

Radnici su, u susret skupu “Za spas Željezare” pripremili i video zapis, a navijači FK “Čelik” najavili su da će podržati protest.

“Kao navijači kluba koji je osnovala Željezara, kluba čiji igrači su bili radnici Željezare, zbog čega je Čelik oduvijek bio nazivan ‘radničkim klubom’, odlučili smo da podržimo skup radnika, za očuvanje fabrike. Navijači su vratili Čelik, ostalo je još da radnici sačuvaju Željezaru”, objavljeno je na FB profilu navijača Čelika.

Bonus video: