Radnička partija: Kako je dozvoljeno da se opasan otpad nagomila u krugu fabrike Željezara "Tosčelik"

Ističu da nijedna tačka ugovora države i Tosčelika nije ispoštovana i "da im je jasno kao dan da su nadležne institucije države za vrijeme vladavine DPS" od 2012. do 2020. godine u ovom slučaju u najmanju ruku "zakazale"

7152 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Radnička partija
Foto: Radnička partija

Radnička partija saopštila je da su iz Uprave za inspekcijske poslove potvrdili da se u krugu fabrike Željezara "Tosčelik" nalazi ogromna količina opasnog otpada, kao i da zbog neadekvatnih uslova skladištenja toksičnog otpada može doći do cijepanja vreća u koje je upakovana prašina, ili kontakta sa vodom zbog prokišnjavanja krova.

Interesuje ih zbog čega javnost nije ranije obavještena o situciji u Željezari, kao i koji je razlog da su nadležni organi čekali deset godina da se nagomila tolika količina otpada u džakovima.

"Zbog čega je izostao inspekcijski nadzor kada je u pitanju toksični otpad, i kako su mogli da dozvole da se tolika količina otpada nagomila, čije reciklaža iziskuje velike troškove i koja nakon odlaska Tosčelika ostaje na teret državi Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Radničke partije.

Kako kažu, Demokratska partija socijalista (DPS) "ozbiljno se poigrala" sa fabrikom od državnog značaja za Crnu Goru, i "sa sudbinom 300 porodica" koje očekuju rasplet situacije čija egzistencija zavisi od daljih pregovora EPCG i Toščelika.

Ističu da nijedna tačka ugovora države i Tosčelika nije ispoštovana i "da im je jasno kao dan da su nadležne institucije države za vrijeme vladavine DPS" od 2012. do 2020. godine u ovom slučaju u najmanju ruku "zakazale".

"Da se postupalo po zakonu i da su inspekcije obavljale posao zbog kojeg postoje, ne bismo imali u Željezari situaciju kakva je danas. Ne bi radnici dane provodili na krovu protestvujući i tražeći svoje pravo na rad, već bi bili na svom radnom mjestu", saopštili su oni.

Dodaju da su prava radnika u Željezari pod rukovodstvom Tosčelika bila su ugrožena, kao i da je izostala adekvatna kontrola poslovanja Toščelika od strane Inspekcije rada.

"Iz ove inspekcije dozvoljeno je da se punih deset godina radnici u Željezari od strane Tosčelika tretiraju neadekvatno zbog čega su im bila uskraćena sva prava po Zakonu o radu", kazali su iz Radničke partije.

Bonus video: