Radnici Željezare: Ibrahimović da odmah dozvoli EPCG da na berzu izađe sa akcijama

"Imamo garancije od premijera Dritana Abazovića i ministra finansija Aleksandra Damjanovića da su na strani radnika", kazao je u ime radnika, predsjednik Sindikata, Ivan Vujović

14669 pregleda 23 komentar(a)
Sa jednog od protesta radnika Željezare, Foto: Svetlana Mandić
Sa jednog od protesta radnika Željezare, Foto: Svetlana Mandić

Radnici nikšiće Željezare Tosčelik pozvali su ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića da odmah dozvoli Elektroprivredi Crne Gore ( EPCG) da na berzu izađe sa akcijama i pokaže, kako su poručili, odgovornost prema građanima i radnicima.

"Neka pokaže da je na strani građana ove države, a ne na strani turskog investitora. Ovo je šansa da se pokaže ko je na čijoj strani u ovoj državi. Imamo garancije od premijera Dritana Abazovića i ministra finansija Aleksandra Damjanovića da su na strani radnika i da, što se njih tiče, oko akcija i svega drugog što se odnosi na preuzimanja Željezare nema problema. Nadamo se da takvo mišljenje ima i ministar Ibrahimović, koji je na sastanku sa radnicima saopštio da je on tu za radnike i njihove porodice", kazao je u ime radnika, predsjednik Sindikata, Ivan Vujović.

Kako je istakao, radnici traže od ministra Ibrahimovića da deklarativni podršku radnicima pokaže tako što će dozvoliti EPCG da izađe na berzu sa akcijama.

EPCG je već izlazila na berzu sa pomenutim akcijama, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

Radnici su od premijera dobili obećanje da će država kupiti te akcije, a rok za njihov izlazak na berzu je 26. septembar.

"Radnici i njihova djeca to očekuju od njega. Nadamo se da djeca radnika neće morati da svoje vrijeme posle škole provode sa svojim očevima i majkama po ulicama i na protestima", poručio je Vujović.

Radnici su prošlog vikenda ispred fabrike organizovali skup "Za spas Željezare", a sa njima su bili i članovi njihovih porodica.

Sa protestima su počeli prije tri mjeseca kada je poslodavac najavio da će 229 radnika iz proizvodnje ostati bez posla.

Otkazi su im uručeni, a počelo se i sa uplatom otpremnina iako je EPCG od Tosčelika tražila da radnici još dva mjeseca primaju plate, a da im se te zarade odbiju od otpremnina.

Kako su iz Sindikata tada kazali, vlasnim je ponudu prihvatio, ali je posle dva sata počeo sa uplatom otpremnina.

"Radnici se i dalje nalaze na krovu fabrike, a njihove porodice isčekuju i nadaju se da će se što prije riješiti situacija sa fabrikom koja je hranila 230 porodica, porodica koje su ostale bez glavnog, a pojedine bez jedinog izvora prihoda", istakao je predsjednik Sindikata Tosčelika.

Bonus video: