Predstavnici željezničkih kompanija zahtijevali od premijera pomoć kako bi otplatili dugove

”Poreska dugovanja takođe utiču i na dobijanje novca iz fondova Evropske unije pa samim tim i modernizacija je dovedena u pitanje",kazao je Vladan Gačević član odbora direktora OŽVS

6589 pregleda 1 komentar(a)
Dugovi premašuju 10 miliona: sa jučerašnjeg sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Dugovi premašuju 10 miliona: sa jučerašnjeg sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Predstavnici državnih kompanija Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) i Željeznički prevoz (ŽPCG) prezentovali su juče na sastanku premijeru Dritanu Abazoviću model djelimičnog restrukturiranja duga ovih preduzeća putem dokapitalizacije, kako bi te kompanije izbjegle stečaj koji im prijeti zbog dugova prema Upravi prihoda i carina.

To je “Vijestima” saopštio Vladan Gačević član odbora direktora OŽVS, koji je naveo da se dugovi najviše odnose na poreze i doprinose i da su veći od 10 miliona eura.

”Poreska dugovanja takođe utiču i na dobijanje novca iz fondova Evropske unije pa samim tim i modernizacija je dovedena u pitanje. Premijer i Vlada su iskazali veliko interesovanje za rješavanje problema pa će u skadu sa mogućnošću donijeti i adekvatnu odluku”, rekao je Gačević.

Glavna tema sastanka, prema riječima Gačevića, bili su problemi sa kojima se susrijeću željezničke kompanije, a najviše se odnose na dotrajalost opreme i finansije.

On je dodao da je Abazović inicirao novi sastanak u što skorijem roku sa predstavnicima sva četiri državna željeznička preduzeća (Željeznička infrastruktura i Montekargo), ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem i ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem kako bi se zajednički našlo adekvatno rješenje.

Osim Abazovića i Gačevića sastanku su prisustvovali savjetinik premijera Ivo Šoć, a ispred željezničkih preduzeća prisustvovali su predsjednik odbora direktora OŽVS Milorad Vuković i članica odbora Ljiljana Jokić, kao i predsjednik sindikata radnika Dragan Kaluđerović, dok su ispred ŽPCG bili predsjednik odbora direktora Dragoljub Radošević i zamjenik izvršnog direktora Đorđe Kaluđerović.

Bonus video: