Zeleno svjetlo EPCG za prodaju akcija

Ibrahimovića optužili da je Ministarstvo finansija htio da “navede na radnju koju nije dužno da uradi”

9380 pregleda 8 komentar(a)
Htjeli raspravu na Vladi iza zatvorenih vrata: Ibrahimović, Foto: Skupština CG
Htjeli raspravu na Vladi iza zatvorenih vrata: Ibrahimović, Foto: Skupština CG

Vlada je dala saglasnost Elektroprivredi (EPCG) da proda na berzi svojih 10 odsto akcija, a u toj kupovini izvršna vlast - ako bude htjela - može učestvovati.

Tako je odlučeno juče na sjednici Vlade što je verifikovano kroz zaključke.

Prodaja akcija je osnov da bi energetska kompanija kupila nikšićku Željezaru, a pošto nije uspjela prodaja na dva javna poziva, Odbor EPCG je donio odluku da to uradi na Montenegro berzi i za to je tražio saglasnost Vlade. Međutim, cijeli proces kočilo je Ministarstvo kapitalnih investicja (MKI) kojim rukovodi Ervin Ibrahimović koje nije odgovorilo pozitivno na zahtjev energetske kompanije nego je 30. avgusta tražilo da se pribavi saglasnost Savjeta za privatizaciju.

Resor Ibrahimovića je juče po zaduženju Vlade sa prošle sjednice pripremio informaciju u vezi sa ovim pitanjem i pokušao je da je stavi pod oznaku interno što nije dozvolio premijer Dritan Abazović koji je poručio da u vezi sa ovim ništa ne treba da bude tajno.

Uz zaključke koji su pratili tu informaciju, MKI je predložio da Vlada kao većinski vlasnik kupi ove akcije energetske kompanije. Abazović je kazao da zaključci ne odgovaraju onome što je Vlada tražila prošle sedmice od Ibrahimovićevog resora koji svojim zaključcima pokušava da “navede Ministarstvo finansija na neku radnju koju ono nije dužno da uradi” i da zaključak treba preformulisati tako da Vlada daje saglasnost EPCG da izađe na berzu.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je objasnio da nema zakonskog osnova da se pribavlja mišljenje Savjeta za privatizaciju i da je nedavno data saglasnost za otuđenje akcija Crngorskog elektroprenosnog sistema bez mišljenja Savjeta. On je kazao da zaključak MKI nije dobro formulisan jer se predlaže da država kupi akcije, a ne predviđa se prethodni korak prodaja na berzi, nakon čega je predložio njihovu korekciju.

Ministar je kazao i da je novac za kupovinu tih akcija već obezbijeđen kroz tekuću rezervu jer se ne može čekati predlog rebalans budžeta pošto rok za otuđenje akcija je 26. septembar, pa će se po usvajanju rebalansa preraspodijeliti novac.

”Šta će EPCG da radi kasnije i kako će da upotrijebi taj novac za neku investiciju to je odluka odbora direktora”, istakao je Damjanović.

Ibrahimović nije prisustvovao sjednici zbog službenog puta. Mijenjao ga je državni sekretar Petar Odžić.

Abazović je imao juče sastanak sa radnicima Željezare čiji je predstavnik Ivan Vujović nakon sastanka kazao kako su napokon zadovoljni i da je ono što je premijer garantovao formalizovano na sjednici Vlade.

”Ovo je prvi korak koji je bio najvažniji, sad se okrećemo EPCG i nadi da će se što prije završiti pregovore sa Tosjali Holdingom. Tražili smo premijeru da se i on uključi i pomogne u daljim pregovorima, što je on prihvatio. Zato očekujemo da će se ovo što prije završiti zbog svih, pogotovo naših porodica koje su sve ovo vrijeme bile uz nas”, rekao je Vujović.

On je juče ranije kazao “Vijestima” da je u Željezaru na poziv EPCG došla grupa stručnjaka iz Srbije, vlasnik i direktor željezare iz Sremske Mitrovice Branko Zečević i bivši direktor “Sartida” Dušan Matković.

”EPCG je organizovala tu posjetu kako bi oni obišli pogone naše fabrike i ocijenili u kakvom su stanju. U Željezari su danas i službenici ekološke i inspekcije rada. Mi smo tražili da inspekcije dođu i da se ispita stanje”, rekao je Vujović.

Posjeta stručnjaka iz Srbije trajala je oko sat, a nakon završetka posjete predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je kratko novinarima da se radi o potencijalnim investitorima koji bi u nekom eventualnom budućem aranžmanu mogli biti partneri tom preduzeću.

Bonus video: