Đurišić: Partijski kadrovi u bordu "ToMontenegra" nastavak loših odluka

"Dugogodišnji defile neznanja i pogrešnih odluka u sada već dva nacionalna vazdušna prevozioca koštao nas je oko 300 miliona eura, što kombinaciju u kojoj dominantno učestvuje MA, a vrlo “uspješno” prati i ToMontenegro, dovodi na prvo mjesto među finansijskim aferama koje su pogodile Crnu Goru i njene građana u posljednjih 30 i nešto godina", kazao je Đurišić

28785 pregleda 62 komentar(a)
Đurišić, Foto: Boris Pejović
Đurišić, Foto: Boris Pejović

Savjetnik premijera za vazdušni saobraćaj Zoran Đurišić juče je kazao da je zatečen imenovanjem novog odbora direktora "ToMontenegra" jer većinu od tri člana čine osobe imenovane po partijsko-prijateljskom principu a ne dokazani stručnjaci kako je predlagao.

"Naime, prije svega mjesec dana, premijer je izjavio da Crna Gora nema svoju avio kompaniju, da bi se juče sjetio da ona ipak postoji i po već godinama poznatom sistemu imenovao Odbor direktora za istu. Ovo je samo još jedan, u nizu katastrofalnih poteza koji se po pitanju crnogorske komercijalne avijacije povlače već čitavu deceniju. Juče je jasno stavljeno do znanja da Crna Gora, odnosno njena izvršna vlast, ne želi profesionalce u upravljačkim strukturama, već nastavlja ustaljenu praksu uhljebljavanja prijatelja i partijskog grabljenja posljednjih mrvica sa stola", kazao je Đurišić.

On je naveo da je sa premijerom na temu nacionalne avio kompanije imao više sastanaka, ukazujući mu na ozbiljne probleme sa kojima se kompletno civilno vazduhoplovstvo, a u prvom redu avio kompanija, sučava dugi niz godina.

"Imao sam vjeru da jedan mlad i perspektivan čovjek, kako sam doživljavao gospodina Abazovića, zaista želi da krene sa značajnim pozitivnim promjenama na dobrobit crnogorske avijacije, a samim ti i društva uopšte. Ukazivao sam nebrojeno puta, kako Abazoviću tako i njegovom prethodniku, na koji način se stvari moraju rješavati, međutim, očigledno je partitokratija još uvijek daleko ispred profesionalizma i struke. Moram priznati da sam bio plemenito naivan. Nije danas prvi put da javno ukazujem na probleme sa kojima se suočavamo o vazduhoplovnom sektoru. Već godinama svjedočimo eroziji ove izuzetno važne grane crnogorske privrede, u kojoj, na žalost nije došlo do promjene ni nakon smjene režima koji ju je kontinuirano uništavao", naveo je Đurišić.

On kaže da je očekivao da će obaveza novih vlasti biti da stave tačku na takvu politiku i prihvate profesionalne vrijednosti.

"Na žalost, stara praksa se nastavlja, pa nijesmo dobili ni najavljivanu renesansu aerodroma, dok u Agenciji za civilno vazduhoplovstva pad broja aviona u crnogorskom registru, i pad saobraćaja uopšte, prati povećanje broja zaposlenih, opet po istoj matrici. Ipak, najveći akcenta stavljam na avio kompaniju, jer tu se zaista dešava avijacija, dok ostale organizacije, iako ne želim da umanjim njihov značaj, predstavljaju svojevrsnu pratnju operatora vazduhoplova. Na žalost, naša avio kompanija, u ovom trenutku je daleko i od minimalnih zahtjeva koje ima crnogorska privreda, turizam i prije svega građani", naveo je Đurišić.

Đurišić je bio direktor MA i predsjednik odbora direktora od osnivanja MA do juna 2013. kada ga je tadašnja Vlada smjenila a upravu nad kompanijom prepustila funkcionerki DPS-a Daliborki Pejović koja je pravnica po struci. On je kazao da je dugogodišnja praksa instalacije neadekvatnih kadrova, pogrešnih odluka i nedomaćinskog poslovanja, koštala Crnu Goru gubitka Montenegro Airlinesa.

"Bilo je tu i okolnosti na koje se nije moglo uticati, kao što je pandemija COVID, međutim MA se susrijetao i sa globalnom ekonomskom krizom, krizom avijacije nakon pada blizanaca, pa i sa bombardovanjem države, pa je mudrim odlukama profesinalnog tima uspijevao da preživi i iz svake krize se vrati kao savremenija i jača kompanija. Otklon od profesionalizma i znanja, kontinuirani izbor pogrešnih kadrova bez prethodnog iskustva u avijaciji definitivno je najodgovorniji za propast sada već bivšeg nacionalnog prevoznika. Nakon 30. avgusta 2020. godine uz svu nadu da će doći do promjene na bolje, doživjeli smo još jednu propast sa avio kompanijom.

"Ne želim da na teret tadašnjoj Vladi stavim gašenje MA, jer ta kompanija bi prije ili kasnije sama od sebe bila ugašena, međutim, i te kako su odgovorni zbog način na koji su se ponijeli prema kompaniji i resursima kojima je MA raspolagao. Imali smo nekoliko slučajeva u skorijoj istoriji iz kojih je bilo jednostavno naučiti kako je ovu transformaciju trebalo obaviti (dvije susjedne zemlje Italija - Alitalia, Srbija - JAT), a i lično sam dao maksimalni napor da tadašnjim ministirma i samom premijeru ukažem na način obavljanja ovog složenog ali za profesionalce izvodljivog posla. U Vladi nije bilo sluha ni da nauči od drugih, ni da posluša one ljude u Crnoj Gori koji su bili kadri da se iznesu sa novonastalim oklnostima. Na žalost, terence su zamijenili prijatelji, a Boeing je zamijenjen Airbusom (osnovna flota je uzgred budi rečeno, zasnovana na Embraeru).

"Gubici su ostali jednako neprihvatljivi, a tržište poklonjeno konkurenciji. Avion za koji je isplaćeno gotovo 40 miliona dolara ostavljen je da trune na platformi podgoričkog aerodroma (zbog svega 4 miliona preostalih obaveza). Koliko su se odgovorno prema avio kompaniji, jednom tako važnom resursu, odnosile i 42 i 43 Vlada, govori činjenica da ToMontenegro čitavih 9 mjeseci nije imao odbor direktora, glavni organ upravljanja kompanijom. Dugogodišnji defile neznanja i pogrešnih odluka u sada već dva nacionalna vazdušna prevozioca koštao nas je oko 300 miliona eura, što kombinaciju u kojoj dominantno učestvuje MA, a vrlo 'uspješno' prati i ToMontenegro, dovodi na prvo mjesto među finansijskim aferama koje su pogodile Crnu Goru i njene građana u posljednjih 30 i nešto godina", kazao je Đurišić.

On kaže i da novoj 44-oj Vladi, ukoliko Crna Gora zaista želi da sačuva vazdušni saobraćaj, mora bit vodilja opstanak avio industrije kao glavne podrške razvoju privrede, a u svakom segmentu - avio kompaniji, Aerodromi i Agenciji za civilno vazduhoplovstvo moraju biti najmanje tri člana odbora Direktora i izvršni direktor - profesionalci sa referencama koje bi zadovoljile ozbiljne evropske kompanije.

"Ovo ne govorim radi sakupljanja bilo kakvih poena, jer mi ne trebaju, već isključivo kao profesionalac koji je za 20 godina, sa svojim timom uspio da u flotu crnogrske avio kompanije uvede više od 10 aviona (u određenom periodu MA je operirao sa 9 vazduhoplova), koji su prevezli više miliona putnika, zatim generisali direktno i indirektno, više od jedne milijarde u crnogorskom BDP-u, a da su pritom ukupni gubici za 20 godina bili 19,1 milion (I odgovorno tvrdim da je Montenegro Airlines bio najbolji crnogorski projekat). Poređenja radi sadašnja kompanija će imati tolike gubitke za dvije godine uz operiranje sa jednim i po avionom i potrošenih 30 miliona novaca poreskih obveznika", kazao je Đurišić.

Bonus video: