Skijališta zaradila 54 hiljade eura

Rezultat za prvih sedam mjeseci ove godine bolji nego lani, iz kompanije kažu da ne koriste pomoć države

6731 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Skijališta Crne Gore
Foto: Skijališta Crne Gore

Skijališta Crne Gore (SCG) su u prvih sedam mjeseci 2022. godine ostvarila dobit u iznosu od 54.659 eura, što je za 290 hiljada eura bolji rezultat u odnosu na isti period 2021. godine, rečeno je “Vijestima” iz ovog državnog preduzeća.

Dostavljeni podaci pokazuju da su ukupni poslovni rashodi, bez amortizacije i ostalih poslovnih rashoda, veći za 204 hiljade eura u odnosu na 2021. godinu, a da su prihodi od restorana “Troglava” u Kolašinu porasli za 79 odsto, a od prodaje karata za žičare 69 odsto.

”Izuzimajući prihode od uslovljenih donacija tekući rezultat bi bio bolji u odnosu na isti period prethodne godine za 191 hiljadu eura”, kazali su iz Skijališta i dodali da pozitivnim rezultatima doprinosi otvaranje dionice auto-puta Smokovac-Mateševo.

Skijališta su prošlu godinu završila u plusu od 15.825 eura, a u izvještaju menadžmenta kompanije je navedeno da rezultat predstavlja sumu vrijednosti izrazito nedomaćinskog poslovanja u prva tri mjeseca 2021. godine, za šta su optužili prethodni menadžment.

Iz kompanije sada ističu da ne koriste finansijsku pomoć države, ali su precizirali da je u oktobru 2021. godine Vlada izdvojila 1,5 miliona eura za finansiranje izgradnje, održavanja i valorizacije sportske infrastrukture na području Bjelasice i Komova, a da je dio tog novca, u iznosu od 103 hilljade povučen u ovoj godini za te namjene.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) je u decembru 2020. godine pokrenula postupak u vezi usklađenosti državne pomoći koju je nekadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma 2018. godine dalo SCG za pripremu zimske turističke sezone. Iz te institucije su početkom prošle godine naložili Ministarstvu ekonomskog razvoja da ne daje pomoć SCG dok se ne okonča ispitni postupak, koji nije završen ni nakon skoro dvije godine.

Upitani da li mogu poslovati u plusu bez državne pomoći, iz SCG su odgovorili da im je pozitivno poslovanje prioritet, te da je ono moguće uz trud zaposlenih i sprovođenje mjera uštede.

Vlada bivšeg premijera Duška Markovića je u novembru 2017. donijela odluku da formira državno preduzeće SCG. Tada je planirano da ovo preduzeće upravlja javnim skijalištima Kolašin 1600, Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica, planinskim centrom Komovi i Eco adventure park Komovi.

Od svih navedenih danas je jedino funkcionalno skijalište u Kolašinu, dok je u posljednjem izvještaju kompanije planirano da na kraju ove ili početkom sljedeće godine budu otvoreni ski-centri Žarski u Mojkovcu, Cmiljača u Bijelom Polju i Štedim u Rožajama.

I Podgorica će imati koristi od zimske sezone

Iz Skijališta su naveli da su se otvaranjem dionice auto-puta stekli uslovi da se centralni dio Crne Gore, odnosno Podgorica i njeni smještajni kapaciteti prodaju tokom zimske turstičke sezone.

”Tim povodom SCG su u saradnji sa lokalnom turističkom organizacijom Podgorica, nacionalnom avio kompanijom Air Montenegro i hotelijerima imali sastanak 29. avgusta u cilju kreiranja paketa koji bi sadržali objedinjenu ponudu prevoza, smještaja i ski pasa. U saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom uzećemo učešće na B2B radionicama sa tur-operatorima i turističkim agencijama iz Češke i Švajcarske i tom prilikom predstaviti ponudu predstojeće sezone, kao i samu infrastrukturu ski centra Kolašin 1600”, kazali su iz kompanije.

Dodali su da su od 20. avgusta počeli sa prodajom sezonskog ski pasa po promotivnim cijenama koja za odrasle iznosi 250 eura, a za djecu do 14. godina 150 eura.

Kolašin 1600 čine šestosjedne žičare koje opslužuju 21 kilometar skijaških staza.

”Pored dvije žičare na Ski centru Kolašin 1600 za sve početnike skijaše i bordere na raspolaganju je traka za početnike, a za ljubitelje drugih aktivnosti na snijegu u ponudi će biti dvije tubjing staze”, rekli su iz SCG.

Bonus video: