Pripravničke plate kasne zbog hakera

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci, počinje 15. januara i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci

10620 pregleda 7 komentar(a)
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Zbog toga što su Vladini serveri u blokadi usljed hakerskih napada, trenutno se radi na pokretanju servisa putem kojeg se vrši ažuriranje podataka, te će u narednom periodu svi korisnici programa stručnog osposobljavanja biti uredno isplaćeni, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete.

Isplata naknade za avgust pripravnicima kasne 10 dana, iako je zakonom definisano da se korisnicima isplaćuje novčana naknada najkasnije do desetog u mjesecu za prethodni mjesec.

”Ministarstvo prosvjete će isplatiti naknadu nakon dobijanja ažuriranih spiskova za avgust od strane svih partnera koji učestvuju u sprovođenju ovog programa. Imajući u vidu da je rad Vladinih servera u blokadi zbog hakerskih napada, trenutno se radi na pokretanju servisa putem kojeg se vrši ažuriranje podataka, te će u narednom periodu svi korisnici programa biti uredno isplaćeni”, rečeno je iz resora kojim rukovodi Miomir Vojinović, ali nijesu mogli da preciziraju kada će biti izvršena isplata.

Skupština je 28. jula usvojila izmjenu Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, čime je utvrđeno da pripravnici imaju pravo na mjesečnu naknadu u neto iznosu od 450 eura, koliko iznosi minimalna zarada, umjesto dosadašnjih 50 odsto prosječne zarade u državi. Kako se obračun odnosio na prosječnu zaradu u prethodnoj godini pripravnici su tokom ove primali 266 eura, jer je prosječna plata lani bila 532 eura.

Ta izmjena zakona stupila je na snagu 11. avgusta, a iz Zavoda za zapošljavanje “Vijestima” su kazali da bi zato visina novčane naknade poslije tog datuma trebalo da budu uvećana, a iz Ministarstva prosvjete da će im zarada biti uvećana shodno izmjeni zakona.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci, počinje 15. januara i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci.