Brajović: Autoput je najuspješniji infrastrukturni projekat ove i prethodne Vlade

Kako je kazao predsjednik parlamenta i bivši ministar saobraćaja, precizno je saopšteno da se ovaj autoput gradi iz nekoliko dionica
77 pregleda 7 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.10.2017. 13:43h

Petlja Smokovac se nalazi u projektnom zadatku kao obaveza za projektovanje autoputa Bar-Boljare, i tvrdnje da je situacija suprotna su neistinite, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore i bivši ministar saobraćaja, Ivan Brajović.

Autoput je, takođe, smatra Brajović, najuspješnija infrastrukturna priča i najuspješniji projekat ove i prethodne Vlade Crne Gore.

"Ja sam prvo demantovao potpuno neistinitu tvrdnju u dnevnim novinama koje su to objavile, jer se petlja Smokovac naravno nalazi u projektnom zadatku kao obaveza za projektovanje. Ponekad se pitam, otkud sad ovakva priča, jer je autoput Bar – Boljare, prioritetna dionica Smokovac – Uvač – Mateševo najuspješnija infrastrukturna priča i najuspješniji projekat prethodne Vlade a očigledno i ove Vlade. I baš me interesuje zašto se to našlo u žiži interesovanja, ako nije zato što sam se ja našao na trasi autoputa, jer sam bio sa visokim gostom iz Kine da pokažem doprinose i naše zajedničko postignuće koje smo uradili. To je projekat koji se i dalje dobro razvija i rekao sam što mislim o tome i naravno postoji projektni zadatak, u što se svako može uvjeriti," ističe Brajović.

Kako su "Vijesti" već pisale, Kineski izvođač CRBC već tri mjeseca odbija da počne pripremne radove za izgradnju petlje, jer smatraju da taj posao nije njihova obaveza u okviru ugovorene cijena od 809 miliona eura i traže da im se to dodatno plati. Premijer Duško Marković je u petak u Bijelom Polju kazao da otvoreno i u prijateljskoj atmosferi razgovaraju sa kineskim partnerom o “tim novim činjenicama” i navodi da nepredviđeni trošak može koštati dodatno do 10 odsto ugovorene cijene ukupnih radova. Dakle, u pitanju je “nepredviđeni trošak”.

Kako je kazao Brajović, precizno je saopšteno da se ovaj autoput gradi iz nekoliko dionica.

"Prva dionica je od Smokovca preko Uvača do Mateševa, druga dionica koja će se sigurno odmah poslije ovog početi raditi - ja se nadam dok se ova završava - a to je Mateševo – Andrijevica, a onda Smokovac, obilaznica Podgorice, Farmaci, pa onda Farmaci – Bar, odnosno Andrijevica – Boljare. U svemu tome je jasno da ćemo za početak praviti kopču magistralnog puta sa autoputem, jer se u drugoj dionici nastavlja od Smokovca dalje. Ali to svugdje i piše," napominje Brajović.

Predsjednik parlamenta je kazao da se tokom izrade projekta na svemu radilo detaljno i do kraja odgovorno.

"Moram da kažem da je o ovom projektu toliko toga ispričano i pokazano, to je projekat prilikom čije izrade se vodilo računa o svakom detalju do kraja odgovorno. To je projekat o čijoj je svakoj sitnici Vlada bila informisana i to je projekat o kojem je kroz Zakon o autoputu, najviše raspravljano u Parlamentu. Da podsjetim, najduža rasprava u Parlamentu u prošlom sazivu je upravo bila oko Zakona o autoputu. Zaista mi je žao, ali moram da konstatujem da je ovo samo jedno nedobronamjerno i nestručno petljanje o Petlji, a nekima treba itekako petlje da bi se vratili u Parlament, suočili se sa nama i razgovarali o tome," zaključio je Brajović.

Bonus video: