Skupština akcionara EPCG 3. oktobra o kupovini imovine Željezare

Vlada ima oko 98 odsto akcija sa pravom glasa. Na sjednici će biti smjenjen postojeći i biti izabran novi Odbor direktora EPCG

8216 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Skupština akcionara Elektroprivrede na sjednici koja je zakazana za 3. oktobar odlučivaće o kupovini imovine nikšićke Željezare, navedeno je u jučerašnjoj dopuni dnevnog reda.

Vlada je u petak sa 15 miliona eura kupila akcije EPCG, koje su bila takozvane akcije u sopstvenom vlasništvu te kompanije. EPCG je na taj način dobila novac kojim može kupiti imovinu bivšeg nikšićkog giganta.

Ova skupština akcionara prethodno je zakazana 1. septembra sa dvije tačke dnevnog reda - razrješenje članova Odbora direktora i imenovanje novih.

Vlada kontroliše oko 98 odsto akcija sa pravom glasa, tako da je neupitno da će biti donijeta odluka o kupovini imovine.

Imovina Željezare vodio se na tursku kompaniju Tosčelik. Prema dosadašnjim pregovorima sa nikšićkim biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem, turski vlasnici su tražili 20 miliona eura, dok je on nudio najviše 16 miliona.

Nije poznato u kojoj su fazi pregovori između EPCG i Tosčelika.

Imovina Željezare obuhvata oko 800 hiljada kvadrata zemljišta, ogroman broj hala, peći i raznih postrojenja kao i velikih trafostanica. Dio imovine nalazi se i u Luci Bar.

Bonus video: