Damjanović: Cilj dostizanje evropskih standarda u javnim nabavkama

Ministar finansija je kazao da je njihov značaj u funkcionisanju javnog sektora bio posebno vidljiv u proteklom periodu, kada je e-sistem nabavki bio u prekidu, uslijed sajber napada

4127 pregleda 4 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Ministarstvo finansija
Sa konferencije, Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović kazao je da je cilj dostizanje evropskih standarda u javnim nabavkama i kreiranja najboljeg mogućeg zakonskog i institucionalnog ambijenta u ovoj oblasti.

Damjanović je danas otvorio regionalnu konferenciju "Javne nabavke - primjena u praksi - iskustva iz regiona" koja se održava u Bečićima, u organizaciji Instituta za ekonomiju i pravo, u saradnji sa Kancelarijom za javne nabavke Srbije i Ministarstvom finansija Crne Gore

"Ocijenio je da su ovakve regionalne konferencije dobra prilika za razmjenu iskustava i najboljih praksi, a sve u cilju dostizanja evropskih standarada u javnim nabavkama i kreiranja najboljeg mogućeg zakonskog i institucionalnog ambijenta u ovoj oblast", kazao je Damjanović navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Govoreći o javnim nabavkama kao segmentu budžetske potrošnje, Damjanović je kazao da je njihov značaj u funkcionisanju javnog sektora bio posebno vidljiv u proteklom periodu, kada je e-sistem nabavki bio u prekidu, uslijed sajber napada.

Iskustva Crne Gore u ovoj oblasti predstavila je Jelena Jovetić, u ime Ministartva finansija Crne Gore

A praksu Srbije je, kako se navodi, predočila predstavnica Kancelarije za javne nabavke Srbije, Sandra Damčević, ukazujući na reforme koje će doprinijeti u rješavanju nedoumica koje naručioci imaju.

"Regionalna konferencija, kojoj prisustvuje 140 učesnika, prilika je za upoznavanje i razmjenu praksi Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u Crnoj Gori i Srbiji", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Dodaju da će drugi tematski dan ove konferencije, biti usmjeren na kontrolu trošenja javnih budžetskih sredstava od strane Državne revizorske institucije, kada će se učesnici detaljnije upoznati sa načinom kontrole i najčešćim nepravilnostima, kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji.

Bonus video: