Bivši radnici Boksita tvrde da su umjesto njima pare uplaćene mađarskoj firmi: Kovačević da urgira da se agonija završi

Radnicima, njih je oko 560, se po raznim osnovama duguje oko 2,1 milion eura

12574 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta bivših radnika Rudnika boksita, Foto: Svetlana Mandić
Sa protesta bivših radnika Rudnika boksita, Foto: Svetlana Mandić

Nakon što su se bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita okupili ispred nekadašnje upravne ugrade tog preduzeća nezadovoljni što im još uvijek nijesu isplaćena potraživanja, jer je, kako tvrde, umjesto njima novac od prodaje dijela imovine Boksita uplaćen povjeriocima iz Mađarske, razgovarali su sa predsjednikom Opštine Markom Kovačevićem.

Od njega su tražili da urgira kod nadležnih institucija da se njihova agonija konačno završi.

Kovačević je obećao da će uraditi sve što je u njegovoj mogućnosti, a bivši boksitaši su najavili da će protestovati i u Podgorici.

Kovačević (desno)
Kovačević (desno)foto: Svetlana Mandić

Radnicima, njih je oko 560, se po raznim osnovama duguje oko 2,1 milion eura.

"Od sadašnjeg stečajnog upravnika Dragana Vučevića, kod koga sam bio 20. septembra, dobio sam informaciju da su pare od prodaje dijela imovine, uplaćene mađarskoj firmi. To je uradila bivša stečajna uprava na čelu sa Mladenom Markovićem. To je provjereno", kazao je predstavnik radnika Rašo Čivović.

Kako je istakao, 22. aprila ove godine Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) je protiv bivše stečajne uprave podnijeta krivična prijava, i od tada nikakav odgovor nijesu dobili, a novac je, kako tvrde, uplaćen krijući.

bivši radnici Rudnika boksita
foto: Svetlana Mandić

"Pozivam premijera koji nam je obećao da novac neće biti uplaćen Mađarima. Ako je novac uplaćen , kako je tužilaštvo moglo da reaguje. Za deset dana očekujem poziv iz Vlade i SDT da se ovo konačno riješi. Ukoliko se to ne dogodi, u dogovoru sa radnicima za 10-15 dana ćemo sa porodicama na voz i pravac Podgorica. To je jedino rješenje", poručio je Čivović.

Kako je ranije najavljivano, novac od prodaje placa nikšićkoj firmi Roaming Montenegro trebao je da se uplati radnicima, a na sastanku u januaru sa, tada potpredsjednikom, a sada predsjednikom Vlade, Dritanom Abazovićem im je rečeno da je pravedno da "stečajni upravnik, u skladu sa zakonom, novac od prodaje upravne zgrade, ou pitanju je oko 870 hiljada eura, prioritetno opredijeli za obeštećenje radnika koji su u prvom naplatnom redu".

Bonus video: