Prvo izmjene, pa novi zakon o kocki

Nacrt koji je pripremilo prethodno ministarstvo toliko loš da će biti stavljen ad akta. Hitne izmjene do kraja godine, a novi nacrt do maja

23646 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Ministarstvo finansija će povući sa javne rasprave postojeći nacrt zakona o igrama na sreću, predložiti hitne izmjene postojećeg zakona koje bi bile usvojene do kraja godine i započeti izradu potpuno novog zakona o igrama na sreću koji bi bio završen do maja naredne godine, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija na pitanje šta se dešava sa namjerom izmjena ili donošenja novog Zakona o igrama na sreću.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kojim je rukovodio ministar Milojko Spajić, je krajem prošle godine utvrdilo nacrt zakona o igrama na sreću kojeg su poslali na javnu raspravu. Tim nacrtom bi se drastično povećale naknade priređivačima igara na sreću, zbog čega su očekivali rast prihoda od 15 miliona eura, čime bi se nadoknadio dio gubitka zbog ukidanja doprinosa i smanjenja poreskog opterećenja na zarade kroz program “Evropa sad”.

Javna rasprava o tom nacrtu je više puta produžavana, a nikada nije objavljen izvještaj sa nje, odnosno šta je Ministarstvo prihvatilo od velikog broja primjedbi koje su upućene od učesnika javne rasprave.

Iz Udruženja priređivača LIGA je tada saopšteno da se naknade povećavaju za 60 do 100 odsto, zbog čega bi veliki broj priređivača prestao sa radom, pa bi epilog takvog zakona bio gašenje hiljadu radnih mjesta i smanjenje državnih prihoda. Iz Udruženja Montenegro Bet su naveli da bi priređivači mogli da izdrže minimalno povećanje ovih naknada.

Ministarstvo finansija, kojim rukovodi nministar Aleksandar Damjanović, sada kaže da rade na kreiranju optimalnog, inovativnijeg i sveobuhvatnijeg zakonskog rješenja, koje će omogućiti uređeniju oblast igara na sreću i biti zadovoljavajuće i iz ugla države i priređivača.

”Duga javna rasprava i veliki broj primjedbi od strane priređivača igara na sreću potkrjepljuju ocjene da postojeći Nacrt zakona iz ove oblasti ne predstavlja dovoljno valjan osnov za kvalitetan zakon, kao i da je potrebno raditi na izradi kvalitetnijeg rješenja, naročito u pogledu normiranja igara na internetu, koje nemaju adekvatnu zakonsku pokrivenost, ali i u dijelu jačanja poreskog, odnosno koncesionog obuhvata”, naveli su iz Ministarstva.

Njihov plan je da se, kako su saopštili, postojeći nacrt zakona povuče, odnosno stavi ad acta, a da se novi Zakon izradi do 1. maja naredne godine, uz očekivanje da bi mogao biti usvojen do kraja proljećnog plenarnog zasjedanja, odnosno do jula 2023. godine.

”Kao bi se do konačnog rješenja prenebregnule postojeće zakonske manjkavosti, u prelaznom periodu, uslijediće izmjene i dopune aktuelnog zakona, koje će pratiti budžetsku politiku, a koje je planirano da budu definisane do kraja decembra ove godine”, naveli su iz Ministarstva.

Neophodnost hitnih izmjena je kod dijela zakona koji se odnosi na priređivanja igara na sreću preko interneta jer su postojeća rješenja zastarjela, kao i kod proširenja on-line nadzora nad priređivačima i uređenja oblasti lutrijskih igara.

Plan bivšeg ministarstva bio je da povećanjem naknada prihod od koncesija za igre na sreću povećaju sa 12 na 25 miliona eura u ovoj godini, ali javna rasprava o ovom nacrtu zakona nikada nije zaključena, niti je predlog upućen Vladi na razmatranje.

Nacrt je između ostalog predviđao da se fiksna naknada za kladionice poveća sa 500 na 800 eura po kladioničarskom mjestu a varijabilna sa 10 na 20 odsto, na osnovicu koju čini razlika uplate i isplate. Iz Udruženja LIGA su tada naveli da bi ovako drastično povećanje naknada uticalo da vlasnici zatvore dvije trećine kladionica, čime bi bez posla ostalo oko hiljadu radnika a država izgubila najmanje četiri miliona eura prihoda.

Većina primjedbi na nacrt je bila utemeljena

Ministarstvo finansija u bivšem sastavu nije formiralo radnu grupu za pripremu nacrta, kao što to predviđa zakon, već su tekst uradili autori koje je angažovalo Ministarstvo.

Iz Ministarstva finansija sada navode da će sarađivati sa priređivačima, ali i da će zakon u potpunosti biti usklađen sa evropskom praksom i najvišim standardima zaštite državnih interesa.

”Ministarstvo finansija će na transparentan i zakonit način raditi na izradi novog institucionalnog okvira, u najboljem interesu države, uz uvažavanje sugestija i primjedbi onih koji su dio ove industrije. Priređivači su nas informisali, da im u prethodnom periodu nije bilo omogućeno adekvatno učešće u petomjesečnoj javnoj raspravi koja se ticala Nacrta zakona, kao i da nije bilo sluha za preko 400 primjedbi, za čiji dobar dio je, u daljoj stručnoj analizi, utvrđeno da su utemeljene. Primjedbe su se odnosile pretežno na pravno-tehničke procedure, neusklađenost propisa, jasnoću, sažetost i preciznost normi. Ministartsvo finansija pozvalo je sve priređivače da dostave svoje sugestije i u pisanoj formi, kao i da daju svoj doprinos u daljem procesu izrade, kako bi za krajnji rezultat imali zakon koji će biti u potpunosti usklađen sa evropskom praksom iz ove oblasti i aktuelnim trendovima”, navedeno je iz Ministarstva.

Bonus video: