Moguće organičenje marži na još neke proizvode

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT) su kazali da je u toku analiza o tome koliko je privreda pogođena ekonomskom krizom, a koliko građani

8394 pregleda 2 komentar(a)
Traže nultu stopu PDV-a za ogrjev i pelet, mlijeko i jogurt: Privredna komora, Foto: Boris Pejović
Traže nultu stopu PDV-a za ogrjev i pelet, mlijeko i jogurt: Privredna komora, Foto: Boris Pejović

Zahtjev Privredne komore Crne Gore (PKCG) za Vladu je da se uvede nulta stopa PDV-a na kupovinu ogrevnog drveta i peleta, mlijeka i jogurta, te snizi stopa PDV-a na mesne prerađevine, ribu, voće i povrće na sedam odsto.

”Vijesti” su pitale resorna ministarstva da li su im ovi predlozi prihvatljivi i da li će neki predlog uputiti Vladi na usvajanje.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT) su kazali da je u toku analiza o tome koliko je privreda pogođena ekonomskom krizom, a koliko građani.

”To iz razloga što podaci Monstata pokazuju da prihodi od prometa trgovine na malo u prvih osam mjeseci, bez uticaja inflacije, bilježe rast u pojedinim mjesecima u odnosu na lani do čak 49 odsto u sektoru neprehrambenih proizvoda”, naveli su iz ovog resora.

Oni su podsjetili da je Vlada ove godine ukinula PDV na brašno i ulje, dok je on za meso i jaja smanjen sa 21 na sedam odsto.

”Te mjere dale su djelimične rezultate po pitanju smanjenja cijena ovih namirnica. Vlada je na predlog MERT-a prošle sedmice produžila trajanje odluke o privremenom ograničavanju marži u trgovinama na veliko i malo na brašno, šećer, suncokretovo ulje i kuhinjsku so. Ministarstvo u kontinuitetu prati informacije o cijenama i maržama za 22 osnovna prehrambena proizvoda, a trenutno se analizira mogućnost proširenja liste onih na koje bi se ograničila marža na nekoj od narednih sjednica Vlade”, kazali su iz ovog resora.

Iz Ministarstva poljoprivrede su naveli da će u slučaju ukidanja PDV-a na određene proizvode mljekarskog sektora, u saradnji sa svim nadležnim institucijama, odgovorno pristupiti zaštiti potrošača, vodeći računa o očuvanju stabilnosti cjelokupnog državnog budžeta.

Bonus video: