Značajan potencijal za saradnju sa respektabilnim evropskim kompanijama

„Očekivanja Crne Gore od Jadransko-jonske ceste su velika. Akcenat treba staviti i na povezivanje preko Luke Bar, koja bi, revitalizacijom željeznice i nastavkom izgradnje auto-puta, mogla da postane logistički centar koji povezuje zapadnu i jugoistočnu Evropu“, poručila je Predsjednica Privredne komore Nina Drakić

2556 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Crna Gora ima veliki potencijal za privlačenje respektabilnih evropskih kompanija i investitora čija je namjera širenje biznisa, ocijenjeno je danas na poslovnom forumu u Luksemburgu koji su organizovale privredne komore dvije zemlje.

Predsjednica Privredne komore (PKCG), Nina Drakić, kazala je da je u Luksemburgu više od deset hiljada crnogorskih građana, koji u toj državi prepoznaju povoljan ambijent za život i rad.

Prema riječima Drakić, u posljednjih pet godina robna razmjena sa Luksemburgom bila je na veoma niskom nivou, a ukupne investicije iz te zemlje od 2017. do prošle godine su iznosile 31,1 milion eura, što ukazuje da postoji veliki prostor za unapređenje.

„Poseban interes za saradnju postoji u oblasti poljoprivrede - prevashodno u proizvodnji organske hrane, šumarstvu, ribarstvu, proizvodnji vode, kao i u turizmu, posebno u oblasti zdravstvenog i rehabilitacionog, kao i sportskog turizma. Posljednje godine takođe jasno ukazuju na interes za saradnju u oblasti energetike, naročito u obnovljivim izvorima energije i upravljanju otpadom, i naravno na polju informaciono-komunikacionih tehnologija“, kazala je Drakić.

foto: PKCG

Ona je istakla da opšti preduslov ekonomske saradnje predstavlja kvalitetna saobraćajna povezanost, na čemu Crna Gora i samostalno i u okviru evropske mreže projekata, posvećeno radi.

„Očekivanja Crne Gore od Jadransko-jonske ceste su velika. Akcenat treba staviti i na povezivanje preko Luke Bar, koja bi, revitalizacijom željeznice i nastavkom izgradnje auto-puta, mogla da postane logistički centar koji povezuje zapadnu i jugoistočnu Evropu“, poručila je Drakić.

Ona je kazala da vjeruje da će podsticaji inovacijama, plava i zelena ekonomija, te upravljanje otpadom, biti teme od zajedničkog interesa za privrede i ekonomije dvije zemlje.

Više detalja o ekonomskim prilikama u obje zemlje i investicionim i drugim privrednim potencijalima, učesnici Foruma su imali priliku da saznaju kroz izlaganje generalnog direktora Privredne komore Luksemburga, Carla Thelena, koji je istakao da postoje značajne biznis mogućnosti za Crnu Goru i Luksemburg u okviru novih ekonomskih prilika u Evropi.

Ambasador Crne Gore, Ivan Leković, saopštio je da Luksemburg predstavlja novu priliku za crnogorsku privredu, posebno što dosadašnji crnogorski ekonomski bilans sa tom državom jasno ukazuje da razmjena treba da bude daleko viša.

Leković smatra da veoma dobri politički odnosi doprinose daljem jačanju biznisa.

Događaj je završen bilateralnim sastancima predstavnika kompanija o mogućnostima uspostavljanja saradnje na konkretnim poslovima i ocijenjen je kao uspješan, posebno s aspekta neposredne prilike za upoznavanje privrednika s investicionim potencijalima i poslovnim mogućnostima.

Poslovni forum u Luksemburgu realizovan je u okviru višednevne posjete delegacije crnogorske privrede ovoj zemlji i Belgiji, koju su činili predstavnici IT-a, energetike, turizma, trgovine, logistike, avio-saobraćaja i drugih sektora.

Bonus video: