A2A: Viši sud je u potpunosti ukinuo zapljenu

Iz italijanske kompanije A2A saopštili su da su obaviješteni o novom rješenju.
0 komentar(a)
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 30.09.2017. 06:57h

Podgorički Viši sud odblokirao je juče akcije italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

“Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici preinačeno je rješenje sudije za istragu kojim je određena privremena mjera obezbjeđenja zabrana otuđenja i opterećenja akcija ili udjela u privrednom društvu eminenta EPCG, vlasnika A2A, na način što je ukinuta privremena mjera obezbjeđenja zabrane otuđenja i opterećenja akcija ili udjela u privrednom društvu eminenta EPCG, vlasnika A2A”, navodi se u rješenju Višeg suda.

Žalba nije dozvoljena.

Viši sud je u julu ove godine blokirao akcije A2A u EPCG, zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta italijanske kompanije, u vezi sa konsultantskim ugovorima EPCG.

Iz italijanske kompanije A2A, koja se žalila na odluku suda o blokadi, saopštili su da su obaviješteni o novom rješenju.

“A2A je primila odluku Višeg suda u Podgorici, u vezi sa žalbom protiv zapljene udjela u vlasništvu EPCG, koja je bila naređena 6.jula 2017. Viši sud je u potpunosti ukinuo zapljenu”, navedeno je na sajtu A2A.

Iz Vlade su ranije kazali da odluka Višeg suda da blokira akcije A2A u Elektroprivredi, ne dovodi u pitanje izlaznu opciju koja je aktivirana početkom jula.

A2A je kroz put opciju ponudila Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija u EPCG za 250 miliona eura u sedam godišnjih rata.

Tužilaštvo sumnjiči šest osoba iz EPCG (crnogorskih i italijanskih menadžera) da su oštetili preduzeće za više miliona eura u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrika i Bain Milano. Istraga je pokrenuta zbog konsultantskih ugovora, kojima su, na račun provizija, italijanske kompanije od EPCG naplatile više miliona eura. Posao vrijedan 15 miliona, EPCG je Italijanima dala bez tendera.

Zbog konsultantskih ugovora 15. aprila je uhapšen bivši finansijski direktor EPCG Flavio Bjanko i u pritvoru je bio do 6. maja.

Za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju osumnjičeni su i bivši izvršni direktor EPCG Enriko Malerba i nekadašnji finansijski direktor Masimo Sala,kao i tri crnogorska državljanina iz menadžmenta EPCG.

Bonus video: