Delegacija Državne revizorske institucije u Briselu

"U oblasti razvoja revizije uspjeha, predstavnici DRI su posebno istakli značajan porast izvršenih revizija uspjeha (šest) u odnosu na (četiri) iz prethodnog izvještajnog perioda, povećanje broja odeljenja zaduženih za vršenje revizije uspjeha", piše u saopštenju

8466 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DRI
Foto: DRI

Senator Državne revizorske institucije (DRI) Branislav Radulović i državna revizorka – rukovoditeljka Odeljenja za međunarodnu saradnju Marija Žugić učestvovali su na sastanku Pododbora za ekonomska, finansijska pitanja i statistiku za praćenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore EU održanom danas u Briselu.

U saopštenju DRI se navodi da je Evropska komisija u svom Izvještaju o Crnoj Gori za 2022. godinu pozitivno ocijenila napredak eksterne državne revizije, "a naročito pohvalila aktivnosti u vezi sa nezavisnošću DRI, razvojem institucionalnih kapaciteta, uticajem revizorskih rezultata i procesom planiranja realizacije revizorskih preporuka DRI".

Dodaje se i da je delegacija DRI u okviru Pregovaračkog poglavlja 32 – „Finansijski nadzor“ predstavila aktivnosti koje je vrhovna državna revizija preduzela od prethodnog sastanka Pododbora i izložila Generalnom direktoratu za budžet EK stanje u vezi sa eksternom revizijom.

"Naročito u vezi sa ispunjavanjem obaveza iz Godišnjeg plana revizija za 2021. godinu, saradnjom sa Skupštinom u pogledu održavanja javnih saslušanja povodom podnešenih izvješaja, razvojem revizije uspjeha, kao i sa procesom praćenja realizacije revizorskih preporuka DRI iz prethodnog perioda", piše u saopštenju.

Iz te institucije su kazali da su u oblasti razvoja revizije uspjeha, predstavnici DRI posebno istakli značajan porast izvršenih revizija uspjeha (šest) u odnosu na (četiri) iz prethodnog izvještajnog perioda, povećanje broja odeljenja zaduženih za vršenje revizije uspjeha, kao i porast planiranih revizija uspjeha u narednom periodu – planirano dodatno sedam revizija uspjeha od kojih se dvije odnose na kooperativne paralelne revizije uspjeha.

"Evropskoj komisiji takođe su prezentovani nalazi i preporuke DRI iz Izvještaja o reviziji Prijedloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2021. godinu", dodaje se u saopštenju.

Osim predstavnika DRI, na sastanku su učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija, Centralne banke, MONSTAT-a, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstva kapitalnih investicija, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za katastar i državnu imovinu.

Bonus video: